MUSTAFA CAN’IN YENİ ŞİİR KİTABI

Geçtiğimiz hafta ev adresime bir kargo geldi. Yazar dostumuz Mustafa Can yeni yayınlanan üç kitabını göndermiş. İkisi roman, biri yeni şiirlerini topladığı şiir kitabı. Romanlarından birine YENİ HAYATA DOĞRU diğerine de GÖÇ GÜNLÜĞÜ adını vermiş. En kısa zamanda bu romanları okuyacağım. Uygun bir zamanda bu romanlarını değerlendirmeye alarak okuyucularımla paylaşacağım.

Hakkında daha önce bilgi verdiğim Mustafa Can 1970’li yıllarda Bolu’da öğretmenlik yapmış değerli bir hemşerimiz. Kuşkusuz fikir, inanç ve duygu dünyasının oluşmasında Bolu’muzun ve Bolu’luların katkıları vardır ve eserlerinde bunun izlerini görmekteyiz. Çok velut bir yazar olduğu kitaplarının listesinden anlaşılmaktadır. Edebiyatımıza daha çok ve usta eserler vereceğine inandığım Mustafa Can’a başarılar ve uzun ömürler dilerim.

GÜNEŞE BAKAN ADAM adını koyduğu son şiir kitabı 181 sayfa. İçinde 65 şiir var. Kitabının başına öz geçmiş yazmış. Kendini anlatmış. Bu kısa ömre neleri sığdırmış, nasıl da değerlendirmiş. İnsan ona gıpta ile bakıyor.

Ben Türk Dili ve Türk Tarihi öğretmeniyim. Şiiri severim. Bir kaç denemem de vardır. Ancak okuyanı zevkle dinler, okumaktan da zevk alırım. Mustafa Can’ın daha önceki şiirleri gibi bu kitaptaki şiirlerini de zevkle okudum. Kitabın başına arkadaşı Hüseyin Özbay’ın şiirlerini değerlendiren bir yazısını koymuş. İyi bir eleştirmen olduğu her cümlesinden anlaşılan Hüseyin Özbay’ın Mustafa Can’ı, şiir anlayışını ve şiirlerini anlatan dokuz sayfalık kritiğini çok değerli buldum. Mustafa Can’ı ve onun şiirini okuyucuya en iyi derecede anlatan bu kritiği en az şiirler kadar değerli bulduğumu burada işaret etmek isterim. Kitaptaki şiirleri bu kritiği okuduktan sonra gözden geçirirseniz size daha farklı şeyler hissettireceğini temin ederim.

Bizim şiirimiz ve şiir geleneğimiz bellidir. Bu gelenek İslâm medeniyetine girdiğimiz zamana kadar katıksız devam eder. Hece vezni ile duygularımızın tercümanı olan şiirimiz her türüyle günümüze kadar hayatiyetini devam ettirir. İslâm medeniyetine girdiğimizden 12. Ve 13. Yüz yıldan bu yana şiirimize Arap ve Fars kaynaklı aruz vezni egemen olmuş, milli tarzımız edebiyatımızda üvey evlat muamelesi görmüştür. 19.Yüz yılın sonlarından itibaren şiirimiz batı edebiyatından etkilenmiş ve serbest vezin edebiyatımıza girmiştir. Şiirimize şimdilik Batı kaynaklı bu tarz egemendir. Mustafa Can’ın şiirlerinde de bu egemenliği görüyoruz. Ancak tarzı iyice özümsemiş ve sindirmiş olduğu şiirlerinden anlaşılmaktadır. İnsani duyguların bu tarzla da en iyi şekilde ifade edilebileceğini göstermiştir.

Mustafa Can’ın şiirinde hayatın bütün renk ve unsurlarıyla buluşmak mümkündür. İnsani bütün duygularla hemhal olabilirsiniz. İyisi ve kötüsüyle, Zengin ve fakiriyle, yaşlısı ve genciyle, kadını ve erkeğiyle, köylüsü ve şehirlisiyle, cömerti ve cimrisiyle, hayırsever ve günahkârıyla, gecesi ve gündüzüyle, kışı, yazı ve baharıyla, bazen kedi ve köpeğiyle; mescid, cami ve kahvehanesiyle; Çoğu zaman şehrin insanlığa uzak cadde ve sokaklarıyla; ama ailenin o sıcak ve kucaklayıcı havasıyla buluşursunuz. Hiç ümit etmediğiniz bir zamanda karşınıza mahallenin delisi çıkar, onun cenazesinde onunla helâlaşmanın muhasebesini yaparsınız. Çocukluğunuzda önüne diz çöküp ilk dini bilgileri öğrendiğiniz nur yüzlü hocaları hatırlar, kendinizi onların hayatımıza kattığı cennette bulursunuz. Bazen de çevrenizde cehennemin o yakan alevini hissedersiniz. Hele de şimdi bütün işlerini parayla yapan paragöz din adamlarını görünce din adına, İslâm adına yıkılır, kahrolursunuz. Kaldırım kenarında açlıktan ve susuzluktan yere yığılmış, kemikleri en zor gören insanlar tarafından bile sayılacak haldeki kedileri görür içiniz sızlar. Ona uzanan insan ellerini görünce insan olduğunuzu anlar ve insanlığınızla övünebilirsiniz.

Ne yalan söyleyeyim. Mustafa Can’ın bir şiirinde kendimi buldum. O şiirle sevindim ve hüzünlendim. Kitabın 63. Sayfasındaki KIŞA DOĞRU GİDEN ADAM adındaki uzun şiiri beni hikâye etmede, benim hayatımı anlatmakta. Aslında insanı anlatmakta. Şiiri defalarca okudum. Baharıyla sevindim. Kışıyla kendimi buldum, hüzünlendim. Ömrümün sonuna geldiğimi anlıyordum ama bu şiir bir kez daha hatırlattı. Sağol Mustafa Can. Ebedi yolculuğuma hazırlıklı olmam konusunu bana bir kez daha hatırlattınız. Sevdiklerimi göz önüne getirdim de hepsi gitmiş. Beni yanlarına çağırıyor gibi gördüm. Vefasız, hayırsız arkadaş diye bağrımıza bastığımız nicelerini gördükçe de bu dünyanın bel bağlanmaz bir yer olduğunu bir kez daha anladım.

Mustafa Can’ın bütün kitaplarını okurlarıma tavsiye ederim. Kalın sağlıcakla.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Hasan Dinç - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Olay Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Olay hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Olay editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Olay değil haberi geçen ajanstır.