Seben’in tarihi araştırılıyor…

Son yıllarda tanıtım ve turizm yatırımı atağına geçen ve geçen ay Hürriyet gazetesinde hafta sonu gezilmesi önerilen ilk on yer arasına ,“ Fosil ormanı” ile giren Seben’ in tarihi araştırılıyor.

Seben’de geçen yaz ,Abant İzzet Baysal Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr Meral Ortaç başkanlığındaki bir ekip, ilçe merkezi ve 30 köyü gezerek “ arkeolojik yüzey araştırması” yaptı.

Yrd. Doç. Meral Ortaç ile araştırma için ekibi ile köyümüze geldiklerinde tesadüfen karşılaşmıştım. Kozyaka’ nın tarihi hakkında bildiklerimi kendisine anlatmış ve bu araştırmadan duyduğum memnuniyeti de belirtmiştim. Yaptığı araştırma sonucunda köyümüzle ilgili yeni bilgiler ortaya çıkarsa , beni özellikle haberdar etmesini ve araştırma hakkında da bir ön bilgi notu göndermesini de rica istemiştim. Bu konuşmadan iki ay sonra Meral Ortaç ,titiz akademisyen kimliği ve işini severek yapan insanların inceliği ile gönderdiği mesajla , “ köyde çektiği fotoğraflarda yaptığı inceme sonucunda , mahallenin çeşme taşında 1811 yazısının silikte olsa okunabildiğini” bildirdi. Böylelikle Kozyaka köy tarihi ile ilgili en eski yazılı belge tespit edilmiş oldu.

*** **** ****

Yrd.Doç Meral Ortaç’ın Seben de yapmış olduğu çalışma hakkında göndermiş olduğu bilgi notuna göre ; “Arkeolojik yüzey araştırması” adı verilen çalışma, Bolu İl sınırları içinde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izni ile başkanlığındaki öğrenciler ve zaman zaman farklı üniversitelerden öğretim üyelerinin de katılımıyla oluşturulan bir ekip tarafından 2009 yılından bu yana yürütülmekteymiş.

Bolu ili arkeolojik yüzey araştırmasının konusu “ Bolu’daki Helenistik ve Roma dönemleri yerleşimleri, bunlardan günümüze kalan arkeolojik yazılı ve yazısız malzemeler, yerleşimlerin ve eserlerin coğrafi dağılımı, eserlerin tipolojik sınıflandırılmaları, eserlerin birbirleriyle ve Bolu’ya komşu illerdeki eserlerle benzerlikleri veya farklılıkları çıkarmak olarak açıklanıyor. .

Bu çalışmanın bilimsel diğer amaçları ise ; arkeolojik alanlar ve eserlerde tespit edilen tahribata karşı önlemler alınması, eski eserlerin koruması; böylece tarihi ve kültürel varlıklarımızı onlara ilişkin bilimsel kayıtlarla birlikte gelecek kuşaklara aktarmak ve evrensel kültüre katkıda bulunmak gibi farklı amaçlara da hizmet ettiğini erek , kültür varlıklarının korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması şeklinde belirlenmiş.

Yrd.Doç.Dr.Meral Ortaçyazısında ; Bu amaçlara ulaşmanın sadece bu alandaki bilim insanlarının sorumluluğu ve baş edebileceği bir konu olmadığı, esas çözümün ise ; tüm yurttaşların ama özellikle yöre halkının bu konuda duyarlı olmasıyla sağlanabileceğini ifade edilmiş ve gerek çalışma sırasında yöre halkı ile yapılan görüşmeler gerekse yapılan yayınlar ve konferanslar, halkın çevrelerindeki kültür varlıklarını tanımaları ve eski eserler ile arkeolojik alanlara ilişkin kanunları öğrenmeleri konusunda fayda sağlayarak, kültür varlıklarını korumaları yönünde onları bilinçlendirilmesi gerektiğinin önemini özellikle vurguluyor.

Yrd.Doç Meral Ortaç’ın Seben de yapılan arkeolojik çalışmanın hakkında ise aşağıdaki bilgileri veriyor.

Bu projenin( Bolu ili Arkeolojik yüzey araştırma projesi )2017 yılı çalışmaları Seben İlçesi’nde gerçekleştirilmiştir. Seben İlçesi’ne bağlı 30 köy ve ilçe merkezi gezilerek belgeleme çalışmaları yapılmıştır. Taş eserlerin pek çoğu in situ (yerinde) değildir. Buluntulara daha çok köy meydanlarında, cami, ev ile okul bahçelerinde, evlerin taş temelleri içinde ve yol kenarlarında rastlanmıştır. Bu eserlerin çoğu köylerde yakın tarihe kadar dibek, musalla taşı, ezan taşı, binek taşı, temel taşı ve yalak gibi değişik amaçlar için kullanılmışlardır. Kayda alınan bu taş eserler her ne kadar in situ(yerinde ) olmasalar da yakın çevrede Antik Çağda yaşanıldığının ve bu dönemlere ilişkin yerleşimler olabileceğinin habercisidirler. Ayrıca bu eserlerin tipolojik ve stilistik özellikleri ile kitabeleri bölgenin sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel yapısı hakkında bilgiler vermektedir. Solaklar ile Kaşbıyıklar köyü Muslar Mahallesi sınırları içinde yer alan kaya yerleşimlerinde de inceleme yapılmıştır. Bunların yanı sıra Çeltikdere köyü Merkez Mahallesi kırsalında yer alan Kilise kalıntısı da incelenmiştir. Tüm kayıtlar, her yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne bir rapor halinde sunulmaktadır.

Belgelenen taş eserler, kaya anıtları ve kitabeler üzerinde bilimsel çalışmalar yapılarak ilçenin eskiçağ tarihi aydınlatılmaya çalışılacaktır. Elde edilecek verilerden yararlanılarak ileride yeni projeler de üretilebilir. “

Yrd.Doç Dr.Meral Ortaç’a ve ekibine teşekkür ediyor, kendilerinden Seben yöresinde dağınık şekilde bulunduğunu tespit ettikleri eserlerin, Seben ilçe merkezindeki bir açık alanda bir araya getirilip , yöre tarihi hakkında ayrıntılı bilgilerin verildiği panolarla desteklenerek sergilenmesi ve bu sayede de eserlerin koruma altına alınması konusunda gayretlerini beklediğimizi de ifade ediyoruz.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Reşat Demirel - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Olay Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Olay hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Olay editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Olay değil haberi geçen ajanstır.