Futbolda kurallar değişti

Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB), 2016­17 sezonundan itibaren futbol maçlarında uygulanan bazı kurallarda değişikliklere gitti.

Haber: Volkan YILMAZ

FIFA'nın IFAB kurulunun yaptığı 1 Haziran tarihinden itibaren yürürlüğe girecek değişiklikler ile kurulun 130 yıllık tarihinde en kapsamlı revizyonun yapıldığı belirtildi. En önemli değişiklik "Üçlü cezalandırma" adı verilen kuralda yapıldı. Eski kurala göre ceza sahasında bariz gol şansını engelleyen futbolcu kırmızı kart görerek takımını eksik bırakıyor, üstüne gelecek maçta cezalı duruma düşüyordu. Bir de rakip takım penaltı atışı kullanıyordu. Bundan sonra bu tip pozisyonlar için kasıt aranacak. Son adam pozisyonundaki rakibini engelleyen futbolcu direkt olarak kırmızı kart görmeyecek. Harekette kasıt olmadan bariz gol şansı engellendiyse sarı kart çıkacak. Hakemler bir anlamda artık futbolcuların niyetlerine bakacak.

Futbol kurallarında yapılan diğer bazı değişiklikler de şöyle:

- Santrada topu ileri doğru başlatma zorunluluğu kaldırıldı.

- Tarihte yaşanmamış olsa da bir futbolcunun kornerden kendi kalesine attığı gol geçersiz sayılacak. Rakip takım oyuna korner atışıyla başlayacak.

- Sarı ve kırmızı kartla cezalandırılan fauller sonrası sakatlanan futbolcular saha kenarına gelmeden tedavi edilip oyuna devam edebilecek.

- Hakemler maç başlamadan önce de futbolculara kırmızı kart gösterebilecek.

- Kaleye doğru giden topa futbolcular dışında birisi ya da bir cisim dokunursa, hakem gol kararı verebilecek.

03 Haz 2016 - 18:36 - Spor


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Olay Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Olay hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Olay editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Olay değil haberi geçen ajanstır.