UZAK GÖRÜŞLÜ HEMŞEHRİMİZ: İRFAN ATAÖVER

Karıştırılan notlar arasında göze çarpan iki fotokopi sayfası.

“Bir Fotoğraf Sergisi” ve Rahmetli Ormancı İrfan Ataöver.

Orman Mühendis Muavini İrfan Ağabey’in, mesleki dergimiz ORMAN VE AV’ın etkinlik sütunlarında (1951 yılı Ocak-Şubat sayısı.) fotoğraf sergisi haberi yer almış. Muhtemelen ben de bu habere Ağabey’in vefatı (2002 yılı))’ndan sonra, Araştırma kütüphanesindeki Orman ve Av ciltlerini karıştırırken rastlayıp ,fotokopisini elde etmiştim.

Fotoğrafı yeniden görünce bir an duraksadım. Yıl 1951… Mardin’i düşündüm. Turizm ve kültür açısından bugünkü popüleritesinden çok uzakta bir dönemde,Mardin’li genç fotoğrafseverleri de organize edip,belki de ilk kültür sanat elçiliğine soyunmuş, Mardin Orman Bölge Şefi İrfan Ataöver ..!

Taş medreseler ,kiliseler,manastırlar,tapınaklar,sokaklarda insanlar…

Doğrusu 67 yıl öncesinin siyah-beyaz görüntüleriyle tarihimizin kültür mirasını kim görmeyi arzulamaz ki ? Ama bu şansı Ankaralı’lar yakalamış…

Niçin mi önemli ? Bolu-Seben ,Çeltikderesi-Kınıkçı Mahallesinde 9-10 asırlık Doğu Roma kilisesinin son 60-70 yılda çatısı,duvarlarının bir kısmı sökülmüş,bina bütünlük görüntüsünü kaybetmiştir..!

Ahmet Ağabey,fotoğraf sergisini Ankara’da Milli Kütüphane salonlarına taşımış ve dönemin Milli Eğitim Bakanı Tevfik İleri’yi davet etmiştir.

Sayın Bakan sergiyi bizzat açmış, bilahere İrfan Ataöver’e takdirlerini belirten şu mektubu göndermiştir.

“Mardin’imizi bilhassa tarihi harabe ve san’at eserleriyle bize hakkıyle tanıtan fotoğraf sergisini hayranlıkla ziyaret ettim. Bu sergiyi hazırlayan idealist sanatkar İrfan Ataöver’e ve Mardinli gençlere bilhassa teşekkür ederim.Bu serginin diğer yurt köşelerini tanımamıza da vesile vererek bir başlangıç olmasını temenni ederim.”

Fotoğraflar, Milli Eğitim Bakanının sergiyi açışlarını ve hemşehrimiz İrfan Ataöver’in fotoğraflar hakkında izah verişlerini gösteriyor.

Mesleğinde ileriki yıllarda merkezi Ankara’ da bulunan Yeşil Türkiye Ormancılar Derneği Genel Başkanlığını’da yapmıştır.

Kendisini emekli olduktan sonraları, ormancılar ve keresteciler için kübaj içerikli cep kitabı hazırlamaya Araştırma Müdürlüğümüze gelip çalışırken tanımıştım. Sıkça Araştırma ve Orüs G.Müdürlüğü’ne uğrardı.

İstanbul’da ticari yaşamını sürdüren oğlu Ahmet Bey’le yaptığım telefon görüşmesinde; Babasının 1951 yılındaki sergi ile alakalı imzaya açılmış defterin kendisinde en değerli hatıralardan biri olarak kaldığını, deftere imza atan yerli yabancıların hayranlıklarını ifade ettiklerini vurgulamıştır.

Bu üretkenliklerini yeni öğrenen hemşerilerinin adına da Tanrı’dan rahmetler niyaz ederim.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Suat Tosun - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Olay Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Olay hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Olay editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Olay değil haberi geçen ajanstır.