VERGİ BARIŞI MUAMMASI

Sayın Okuyucular,bilindiği gibi AKP hükümeti seçim öncesi” vatandaşlarla barışalım” sloganı ile “vergi ve diğer bazı alacakların yapılandırılması” başlıklı bir yasa çıkardı.Yasanın numarası 7143.Bu yasanın içine “imar barışı”dasıkıştırıldı.Ben vergi uzmanı değilim,ancak mesleğim gereği imar hususunda İdare Mahkemelerinde takip ettiğim davalar nedeniyle kafa yormuşluğumvar.Bu nedenle “imar barışı” hususunda bir iki kelam etmek istiyorum;

İmar barışı 7143 sayılı yasanın 16 ve 17 maddelerinde düzenlenmiştir. Madde 16 ya göre (özetle) 31/12/2017 tarihinden önce kaçak olarak yapılan ruhsatlanmamış binalar için müracaat halinde önce “yapı kayıt belgesi verilecekmiş. Keza hazine arazileri üzerine yapılmış binalar için de aynı işlemler yapılacakmış ve ayrıca bu binaların bulunduğu araziler ileride rayiç bedel karşılığında bina sahiplerine doğrudan satılabilecekmiş. Yapı kayıt belgesi süresizmiş. Bina herhangi bir nedenle yıkıldığında yenisi yapılırken İMAR MEVZUATI uygulanacakmış.(buna aşağıda değineceğim).

16.madde bu.Şimdi gelelim maddenin irdelenmesine;Maddenin birinci fıkrası vatandaşın kendi arazisine yaptığı kaçak binaları ikinci fıkrası ise hazine arazileri üzerine yaptığı kaçak binaları kapsamaktadır. Eeeee durum böyle olunca köylerde bulunan binaların çoğu imar mevzuatına göre yapılmadıkları göz önüne alınırsa tüm bu binalar için de aynı işlemler yapılacağına göre bu binaların sahipleri yasada öngörülen harcı ödeme durumunda kalacaklardır. Hal böyle olunca onlara içirilen bu seçim şerbeti,şerbet değil uyku şurubudur. Bu birinci husus. Gelelim ikinci hususa. Maddede Hazine arazileri üzerine yapılan kaçak binalar için de imar barışı uygulanacaktır denildiğine göre meralara ve yaylalara yapılan kaçak binalar bu yasa kapsamına giriyor mu girmiyor mu? Zira bu meralar ve yaylalar “tapulama kanununa göre(Madde 16) “devletin hüküm ve tasarrufunda olan” yerlerdir ve buralar tapu kütüğünde ayrı bir sicile yazılır.Yani diğer hazine arazilerinden ayrı bir hukuki statüye tabidirler ve ayrıca buralar tahsisli yerlerdir.Yani oraların kullanımı falanca köy veya kasaba ahalisinin istifadesine tahsis edilen veya kadimden beri o ahali tarafından kullanılan yerlerdir.Hazine arazisinden herkes yararlanabilir ama tahsisli yerler kime tahsis edilmiş ise sadece onlar yararlanırlar. Tahsis amacı değiştirilmedikçe başka bir şekilde kullanılamazlar. Eskiden buraların tahsis amacının değiştirmesi önemine binaen ancak Bakanlar Kurulu Kararı ile yapılırken AKP hükümetlerinin çıkardığı yasalarla bu yetkinin Valiliklere verildiğini sanıyorum.Hal böyle olunca yayla evlerinin “hazine arazisi üzerine yapılmış” binalar olarak değerlendirilerek imar barışı kapsamına gerip girmediği hususunda bir açıklık yoktur. Eğer kanun koyucu mera ve yaylalara yapılan kaçak binaları da imar barışı kapsamına almayı düşünse idi o maddeye “hazine arazisi” ibaresinin yanına bir de “devletin hüküm ve tasarrufunda olan yerlere” ibaresini derç etmesi gerekirdi diye düşünüyorum. Böyle bir açıklık olmadığına göre mera ve yaylalara kacak ev yapanları seçimden sonra bir sürpriz bekliyor diyebilirim. Bakalım kuş mu çıkacak civciv mi çıkacak,yoksa bunlar oksijeni bol temiz bir yayla “HAVA”sı mı alacaklar göreceğiz.

Not/ Sayın Yaylacılar,bu karamsar tablo yanında sizlere bir de iyimser öneride bulunmak istiyorum; E Devlet aracılığı ile müracaatınızı yapın,reddedilse dahi aldığınız bu ret cevabı ileride mülkiyet belgesi niteliğinde olmasa bile zilyetlik belgesi niteliğinde olabilir.

Yasanın 17.maddesi ise Hazineye ait tarım arazilerinin kiralanması veya satışı ile ilgili olup bu hususta herhangi bir problem olmadığı için bu maddeyi gündeme almadım.

Hoşça kalın.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar İlhami Candemir - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Olay Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Olay hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Olay editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Olay değil haberi geçen ajanstır.