“Sokak müzisyenini rahat bırakın “

Şehrimizin en işlek caddesinde akordeon çalarak canlı müzik icra eden bir kadın müzisyen, esnaf şikayeti üzerine belediye zabıtası yerinden kaldırılmak istenmiş, çevredeki duyarlı vatandaşların zabıtaya itirazı üzerine de gelen polis, yabancı uyruklu müzisyenin faaliyetine mani bir hal olmadığını belirterek olay yerinden ayrılmış. Gazete haberinden öğrendiğimize göre Romanya’dan gelen ve yerleşmek için Bolu’yu seçen müzisyen, yanında sevimli bir köpek olduğu halde faaliyetini sürdürmekteymiş.

Sokak müzisyenini şikayet eden esnaf ile şikayet üzerine ekip gönderen zabıta müdürünün sanat icra eden sokak müzisyenleri hakkında fazla bilgisi olmadığı ve onları, dilenci kategorisinde değerlendirdikleri anlaşılıyor. Nitekim, zabıta, kadın müzisyene dilenci muamelesi yaparak parasına el koymuş.

İstanbul ve Ankara gibi büyük kentlerde sokak müzisyenleri, metrolarda, meydanlarda, ana caddelerde sanatlarını icra ederek, kentin boğucu koşuşturması içinde debelenen vatandaşlara kısa bir süre de olsa moral vermekteler. İstanbul’ da metroda , işi abartıp ,ses düzeni kurarak müzik yapan grupları son zamanlarda gördüğümü söyleyebilirim. Zabıta kanunu, büyük kentlerde de aynı olduğuna göre oralarda sokak müzisyenlerine gösterilen hoşgörünün Bolu’ da da gösterilmesi gerekir. Sokak müzisyenlerine gösterilen hoşgörü bir yerde o kentin kültür ve uygarlık düzeyini de gösterir.

Sokak müzisyenleri; bazen, harçlığını çıkarmak isteyen öğrenci gençler, Bolu’daki örnekte olduğu gibi geçimini temin etmek isteyen bir kadın, bazen de dünya turuna çıkmış yol masrafları için müzik yapan yabancı turistler olabiliyor. Sokak müzisyeni bir köşede parçalarını icra eder, enstrümanın açık kutusuna icra edilen müziği beğenen vatandaşlar para bırakırlar, bu, dilencilik değildir.

Sokak müzisyenlerini, uyduruk bir iki parça öğrenip, gezip dolaşarak , insanları taciz ederek para dilenen çalgıcılarla da karıştırmamak gerekir.

Büyük kentlerde, sokak müzisyenleri arasında, bu işi bir yaşam biçimi haline getirmiş, iyi müzik eğitimi almış, sahneye çıksa pek çok sanatçıdan daha iyi müzik icra edenler de mevcuttur.

Bu gençlere, neden sokak ta müzik yaptıkları sorulduğunda “sokakta müzik yaparak halka birebir ilişki kurmanın “onlara büyük haz verdiğini söylemekteler.


**** ***** ****

Ülkemiz, çok sıkıntılı bir dönemden geçiyor. Acımasız terör, genç , henüz hayatının baharındaki evlatlarımızı ,kırmızı gelincikler gibi biçerek, dağlarda, sınır boylarında, sınır ötesinde , kentlerde ölüme götürüyor. Yurdumuzun dört tarafındaki baba ocaklarına ateşler düşüyor. İçimiz yanıyor, yüreklerimiz kanıyor, bir şekilde hayata tutunmak, acılarımızın üstesinden gelmek için güzelliklere ihtiyacımız var . Karlı caddelerde yürürken, uzaktan gelen bir melodi ile içimizi ısıtmak, sakinleşmek , kısa bir an için bile olsa kendimizi avutmak istiyoruz.

Bu sıkıntılı günlere, müzik ile bir şeyleri paylaşmanın huzuruyla dayanmak zorundayız. O nedenledir ki, sokak müzisyenini rahat bırakın beyler, kadıncağız anası ve çocuğuyla gelmiş sığınmış Bolu’ya, bırakın o akordeonunu çalsın, soğuk, karlı şu günlerde müziğiyle ruhumuzu ısıtsın , bozuk paralarımız da helali hoş olsun ,geçimini sağlasın.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Reşat Demirel - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Olay Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Olay hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Olay editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Olay değil haberi geçen ajanstır.