
Bakanlık işi sıkı tutuyor
Ostim'deki patlama Sanayi Bakanlığı ve EPDK'yı harekete geçirdi. Birçok ruhsatlı ve ruhsatsız çalışan firmanın "10 numaralı yağ"dan akaryakıt ürettiği ortaya çıktı. İlk denetimlere aralarında Bolu’nun...
Ostim'deki patlama Sanayi Bakanlığı ve EPDK'yı harekete geçirdi. Birçok ruhsatlı ve ruhsatsız çalışan firmanın "10 numaralı yağ"dan akaryakıt ürettiği ortaya çıktı. İlk denetimlere aralarında Bolu’nun da olduğu 10 il dahil olurken, Bolu’daki bir firmanın madeni yağ ve baz yağ üretiminden numune alındığı açıklandı.
Ostim'de 7 kişinin öldüğü, 34 kişinin yaralandığı iki patlamanın ardından tartışmaya açılan 10 numaralı yağdan akaryakıt yapan tesislerle ilgili olarak Sanayi Bakanlığı ve EPDK 47 ilde operasyonlara başladı. 56 ekip oluşturularak yapılan denetimlerde madeni yağ üretim lisansı bulunan ve lisanslarında belirtilen ürünlerin dışında üretim yapanlar tespit edilmeye çalışılıyor. İlk sonuçlarda lisansı olan 297 şirket içinde ruhsatsız, vergi levhasız çalışandan yazarkasası bile olmayan, ürünlerden numune alınanlara kadar bazı olumsuz sonuçlar elde edildi. EPDK'nın bölge teşkilatı olmadığı için denetimler daha çok Sanayi Bakanlığı teşkilatları tarafından yapılıyor. 17 Şubat'taki patlama sonrası harekete geçen iki kurumun 56 ekiple yaptığı denetimin ilk sonuçları henüz başlangıç aşamasında olduğu için fazla detay içermiyor ancak yine de başlayan denetimler gelecekteki bazı felaketlerin önlenmesi açısından önemli. İlk denetimlere; Adana, Adıyaman, Ağrı, Hakkari, Batman, Bolu, Kütahya, Kırıkkale, Mardin ve Sivas dâhil oldu. Türkiye genelinde 297 tesis sahibinden 31 tanesi denetlendi. Denetimler içinde Batman'da kontrol edilen iki tesisten birinin vergi levhasının matrahsız olduğu, Bolu'daki bir firmanın madeni yağ ve baz yağ üretiminde numune alındığı, Kırıkkale’de kontrol edilen 27 madeni yağ satan şirketten 12'sinin işyeri açma ve çalışma ruhsatı olmadığı tespit edildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.