Belediye işçileri tedirgin##hb_manset.gif

Belediye işçileri tedirgin##hb_manset.gif

''Torba Yasa''nın 25 Şubat’ta onaylanmasının ardından Bolu Belediyesi işçileri gergin bir bekleyiş içine girdi.Bolu belediye başkanı Alaaddin Yılmaz geçtiğimiz ay Karaçayır nikah salonunda düzenlenen...

''Torba Yasa''nın 25 Şubat’ta onaylanmasının ardından Bolu Belediyesi işçileri gergin bir bekleyiş içine girdi.Bolu belediye başkanı Alaaddin Yılmaz geçtiğimiz ay Karaçayır nikah salonunda düzenlenen “Büyük Buluşma” toplantısında Torba yasasının yasalaşacağı güne işaret ederek “O gün Bolu belediyesinde ne kadar ihtiyaç fazlası işçi varsa Milli eğitim müdürlüğüne kaydırılacak.Böylece belediye personel giderlerinde önemli bir azalma yaşanacak” şeklinde konuşmuştu.Bu konuşmayı akıllarında çıkartmayan işçiler içlerinden hangilerinin Milli eğitim müdürlüğüne hangi şartlarda gönderileceğinin hesaplarını şimdiden yapmaya başladı…

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kamuoyunda ''Torba Yasa'' olarak bilinen, 6111 sayılı ''Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'' u onayladı. Torba yasa 25.02.2011 Tarihli Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yasaya göre İl özel idarelerinin sürekli işçi kadrolarında çalışan ihtiyaç fazlası işçiler,  Karayolları   Genel    Müdürlüğünün   taşra   teşkilatındaki   sürekli  işçi  kadrolarına, belediyelerin (bağlı kuruluşları hariç) sürekli işçi kadrolarında çalışan ihtiyaç fazlası işçiler, Milli Eğitim Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğünün taşra teşkilatındaki sürekli işçi kadroları ile sürekli işçi norm kadro dâhilinde olmak üzere ihtiyacı bulunan mahalli idarelere atanacak. Ataması tekemmül ettirilen işçiler, çalıştıkları kurumlarınca atama emirlerinin tebliğini izleyen günden itibaren beş iş günü içinde yeni görevlerine başlamak zorunda kalacak. Bu süre içinde yeni kurumunda işe başlamayan işçilerin atamaları iptal edilerek 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununun 17 nci maddesine göre iş sözleşmeleri sona erdirilecek. Bu madde kapsamında işçi nakleden mahalli idarelerin nakil sonrasında oluşan işçi sayısında beş yıl süreyle artış yapılamayacak.

 

Yasa Sosyal devlet’e aykırıdır

 

Yasanın sosyal devleti tahrip edeceğini savunan Belediye İş sendikası ise Torba yasanın 166. maddesi ile tek taraflı olarak çalışanların onayları alınmadan onbinlerce belediye işçisinin sürgüne gönderileceğine dikkat çekerek;Tasarı belediyelerdeki bir kısım çalışanların artık ihtiyaç olmadığı gerekçesi ile başka kurumların taşra teşkilatına geçirilmesini öngörmekte; ancak bunu yaparken rıza unsurunu aramamaktadır. -İşçilerin gerçekleşmiş bulunan ve bugüne kadar ödenmemiş olan alacaklarının devir olunmayacağı hükme bağlanmıştır. Ayrıca hak ettikleri kıdem tazminatı yönünden de durum farklı değildir. Çalışana tercih hakkı vermeyen bu düzenleme, ailesini çocuklarını yaşamını, geleceğini çalıştığı il, ilçe ve beldeye göre düzenleyen işçilerin aileleri bölünecek, çocukların okulları değişecek, hatta aile birliği bile bozulacaktır. Bu tasarı, adil bir hukuk devletinde olması gereken “devlete güven” duygusunun ihlal etmektedir. Bu ise,  Anayasa’nın 2. (Sosyal Hukuk Devleti ilkesi) ve 5. (Devletin Temel amaç ve görevleri) maddelerine açıkça aykırıdır.” Şeklinde açıklama yaptı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.