"Bolu layık olduğu yerde değil"

"Bolu layık olduğu yerde değil"

Bolu’nun tabiat güzelliklerini bildiğini belirten Volkan Konak, “Bolu olması gereken yerde değil” dedi.   Seyfi ALP/FRANKFURT Avrupa turnesine çıkan Volkan Konak ile Bolu Olay Almanya temsilcisi Seyfi Alp görüştü. Volkan...

Bolu’nun tabiat güzelliklerini bildiğini belirten Volkan Konak, “Bolu olması gereken yerde değil” dedi.

 

Seyfi ALP/FRANKFURT

Avrupa turnesine çıkan Volkan Konak ile Bolu Olay Almanya temsilcisi Seyfi Alp görüştü.

Volkan Konak, Bolu’yu birkaç defa geldiğini, tabiat güzelliklerine hayran olduğunu belirterek, “Bu güzel şehrin Türkiye’de layık olduğu yerde bulunmadığını biliyorum” şeklinde konuştu.

 

Volkan Konak’ın müziği ve kendi yaşamından bazı notları şöyle:

 

-Röportajımıza Bolu ile başlamak istiyorum. Bolu’ya hiç gittiniz mi?

 

-Hem de karavanımla gittim. Kendim kullandım. Eşimin hamilelik dönemiydi. Yedi Göller’e gittik. Oralarda dere tepe derken zorluk çektik. Bir ara eşim hamile olduğu için yolda endişelendim.

 

-Volkan Konak gözüyle Bolu nasıl bir yer?

 

-Tabiat güzellikleri harika. Fazla tanınmıyor, ancak 50’ye yakın gölü olduğunu duydum. Bolu ve Çanakkale gibi illerin tanıtım problemi var. Neden olduğunu bilmiyorum. Ancak Bolu hak ettiği yerde değil. Mesela bizim Trabzon’un böyle bir problemi yok. Bir kitle Trabzon adını sürekli gündemde tutuyor.

 

-Bolu’dan, şehrin tanıtım elçisi olmanız yönünde bir teklif gelirse kabul eder misiniz?

-Seve seve kabul ederim. Bu güzel şehir için bir şeyler yapmak isterim.

 

Avrupa konserlerine Almanya’dan başladınız. Almanya sizin için ne anlama geliyor?

 

-Almanya bir yönüyle bende travmalar oluşturur. Ablam, ağabeyim Almanya’da yaşıyor. Onların Türkiye’ye izine gelip, dönmelerinde evimizde hüzün olurdu. Ancak bir yönüyle de Almanya benim için umut demek oldu. Ağabey ve abla parasıyla okudum Türkiye’de. Almanya benim için gurbet acısı demek olsa da, ağabey ve ablama emeklerinin karşılığını veren bir ülke de oldu.

 

 

Volkan Konak diğer müzikle uğraşanlara göre neyi farklı yapıyor?

 

-Kaplumbağa kafasını dışarı çıkarmadan yaşayamaz. Üretmek için adım atmalıyız. Samimi ve sıcak duygularla yaşama sarıldım. Mesleğimi önemsiyorum. Yaşamak ve sanat ciddi bir iştir. Yorgunluklar elbette olacak. Örneğin Avrupa konserlerime kendi kullandığım karavanımla gidiyorum. Türkiye’den de bu karavanla geldim. Offenbach konserim biter bitmez, navigasyona adresi verip, Brüksel konserinin yapılacağı yere gideceğim. Karavan içinde kitabımı okuyorum, kendimi daha da geliştirebilmek için. Şuan okuduğum kitap Almanya ile ilgili. Buraları daha iyi tanımaya çalışıyorum.

 

Volkan Konak bugünkü başarısı için kimlere teşekkür borçlu?

 

 

-Kendilerine ilk teşekkür etmem gereken tabi ki anne babam. Onların aşkından ben dünyaya gelmişim. Yaşamımda öğretmenim Nurdoğan Tipi’nin ayrı bir yeri var. Öğretmenimiz Maçka Lisesi’ne sürgün olarak gelmişti. Müzik öğretmeniydi. Beni konservatuara o hazırladı. Muammer Sun hocayla tanıştırdı.

Orhan Gencebay’a da çok şey borçluyum. İlk kendi bestelerimi Orhan Gencebay’a dinlettim. Bana, “Bunlar devrim. Mutlaka albüm yapmalıyız” dedi. Gencebay’dan başka şeyler de öğrendim. İnsan olmanın farklı tatlarını, ölçülerini.

 

 

Karadeniz Müziği mi yapıyorsunuz?

 

-Ben Karadeniz müziği yapayım diye plan yapmıyorum. Ben Volkan Konak müziği yapmaya çalışıyorum. Ancak Karadeniz benim rengim ve tadım. DNA’mda Karadeniz var. Müziklerime bu yansıyor. Karadeniz melodileri böyle oluştu.

 

Müzisyen olunur mu? Müzisyen doğulur mu?

-Ben müziğin insanın DNA’larında olduğuna inanıyorum. Yani müzisyen doğuştan olunur. Daha sonraki insanlar buna katkı yapabilir. Toprağın altında gömülü bir Hitit Çanağı’nı keşfetmek gibi bir durum bu. Bu tarihi eserin kıymetini bilenler, topraktan çıkarır, sağını solunu temizler ve layık olduğu yere koyar. Müzisyen de Yaratıcı’nın kendisine verdikleriyle başarıya ulaşabilir. Elmas işlenince değerlenir.

 

-Volkan Konak bestelerini yaparken nelerden etkilenir?

 

-Duygusalım. Gurbet beni çok etkiler. İstanbul’un anlamı benim için gurbet. Ömrümün bu ana kadar olan bölümünün çoğunluğunda sevdiklerimi beklemekle geçti. Benim için aşk ve memleket sevdası da çok önemlidir. Toplumsal olaylardan etkilenirim.

Bir albümde 10 şarkının tamamı aşk üzerine olursa, dinleyenleri sıkar. Dünya sadece aşktan ibaret değildir.

 

En üretken olduğu zaman dilimleri hangi saatlerdir?

 

 

-Besteleri geceleri ve yağmur yağarken yapabiliyorum. Geceleri saat 02.00 ile 05.00 arası çok üretken oluyorum. Buna bir de yağmur eklenirse, müthiş olur. Ben asla saat 08.00’de yataktan kalkıp, işe gidecek bir adam değilim.

Bütün doğumlar sabaha karşı oluyor. Vücudun sabaha karşı çok farklı çalıştığını düşünüyorum. Gündüz ışığından uzak. Sakin, kendinizlesiniz o saatlerde. Benim konsantrasyonum en üst düzeye çıkıyor. Bunun farkındayım. Gözyaşı ve nemli gözlere dayanamam.

 

Volkan Konak’ın siyasi görüşü nedir?

 

-Bugüne kadar hiç sahte ve yalan duygular beslemedim. Siyasi düşüncemi bir zarfa koymadım. İnandıklarımı paylaşırım. Hümanistim. Emekten yanayım. Irkçılığa ve dinciliğe karşıyım. Cesur bir devrimciyim. Türkiye sevdalısıyım. Bütün insanların Adem ve Havva’nın çocukları, kardeş olduğunu düşünüyorum. İşte bu söylediklerimin adı neyse, ben oyum. Bunun dışında hiçbir sıfatı kabul etmiyorum. Ön yargısızım. Ne giyip kuşandığına bakmadan, insanların gözlerine bakarak müzik üretiyorum. Bunun dışındaki tartışmaların bir illüzyon olduğuna inanıyorum. Bulunduğum yerden memnunum. Dinleyenlerim bunun farkında. Son derece ön yargısız, sadece işimi yapıyorum. İşimi çok ciddiye alıyorum.


Volkan Konak’ın müziklerinde mesaj var mı?

 

-Makam ve mevki beni hiç ilgilendirmedi. İnsanların dürüstlüğü benim için önemli. Zengin-gariban ve iyi-kötü dünyanın bir olgusu. Benim müziğimi dinleyen bir sürücü hatalı sollama yapmaz. Ambulansı takip etmez. Dünyaya dost olur. Nemli gözlerle çevresine bakar. Asilleşir, eli öpülesi olur.

Kimlerden etkileniyorsunuz?

 

-Ruhumu terbiye etmeye çalışıyorum. Zik zak olmaz bende. Gönül ve kalp kırmamaya çalışırım. Yunus Emre ve Mevlana’dan besleniyorum. Hacı Bektaş-ı Veli gibi kıblem insandır. Bu ayrıntıyı bilenler kalp kıramaz.

Röportaj:Seyfi ALP/FRANKFURT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.