Akşam yemeğiniz 20 dakikada hazır olacak: Besni tava nasıl yapılır?
Yöresel lezzetlere açık olanlar için Adıyaman’dan besni tava tarifi geldi. Peki, besni tava nedir, nasıl yapılır? Besni tava malzemeleri nelerdir? İşte besni tava yapımına ilişkin tüm merak edilenler…
Her akşam ne yemek yapacağını düşünmekten sıkılanlar için işin ustalarından yeni yemek önerileri geldi. Yöresel lezzetlere açık olanlar için Adıyaman yöresine ait besni tavanın tarifini paylaşan ustalar, damak çatlatan lezzetin detaylarını paylaştı.
Yapımı kısa süre içerisinde tamamlanan besni tavanın herkes tarafından rahatlık ile hazırlanabileceğini belirten ustalar, yemeğin malzemelerini ve nasıl yapılacağını ayrıntılı bir şekilde açıkladı. Peki, besni tava malzemeleri neler? Besni tava nasıl yapılır?
BESNİ TAVA İÇİN GEREKEN MALZEMELER
Adıyaman’ın eşsiz lezzetlerinden olan besni tava için gereken malzemeler şu şekilde:
- 4 tane kırmızı kapya biber
- 4 tane kemer patlıcan
- 5 tane domates
- 1 baş sarımsak
- 8 tane yeşil biber
- 3 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 150 gram kuyruk yağı
- 600 gram kuzu kuşbaşı
BESNİ TAVA NASIL YAPILIR?
Adıyaman yöresine ait olan besni tavanın yapılışı 20 dakika kadar sürer. Yemeğin yapımına ilk olarak patlıcanları doğramak ile başlanır. Alacalı soyulan patlıcanlar iri küpler şeklinde doğranır. Ardından ise biberler ve soyulmuş sarımsaklar iri iri kesilir. Doğranmış sarımsak, biber ve patlıcanlar bir tepsiye alınır. Domatesler ufak küpler halinde kesilir ve tepsinin üzerine yerleştirilir. Sebze karışımının üstüne karabiber, pul biber ve tuz serpilir.
Kuzu etleri çok iri olmayacak şekilde doğranır. Arzu eden şeritler şeklinde arzu edenler ise küp küp doğrayabilir. Kuyruk yağı olabildiğince küçük bir şekilde doğranır. Etler ve kuyruk yağı domateslerin üzerine yerleştirilir ve tepsinin üzerine hafif bir şekilde bastırılır.
Tepsinin üzerine hafif ıslatılmış yağlı kağıt serilir ve en üste alüminyum folyo kapatılır. Alüminyum folyonun tepsinin üzerine sıkı bir şekilde kapatılmış olmasına dikkat edilmelidir. Tepsi, önceden ısıtılmış 180 derecelik fırına yerleştirilir ve yemek yaklaşık olarak 2 saat kadar pişmeye bırakılır. 2 saatlik sürenin ardından tepsinin üzerindeki yağlı kağıt ve alüminyum folyo kaldırılır ve yemek 1 saat kadar daha fırında pişirilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.