
Aşırı yağışlardan sonra buğdayı pas hastalığı vurdu
Trakya Üniversitesi Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, buğday üreticilerine pas hastalığına karşı tarlalarını kontrol etmeleri ve önlem almaları konusunda uyarıda bulundu.
Kurak geçen kış dönemi sonrasında Nisan ve Mayıs aylarında gelen yağışlar, buğdayların istenilen seviyeye ulaşmasında olumlu bir etki yapmıştır. Ancak aşırı yağışlar nedeniyle sıcak ve nemli hava, bazı mantar ve pas hastalıklarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır diyen Trakya Üniversitesi Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, çiftçilere tarlalarını düzenli olarak kontrol etmeleri ve hava koşullarını takip ederek ilaçlama yapmaları konusunda uyarıda bulundu.
Prof. Dr. Kaya, son 70 yılın en kurak kışını yaşadıklarını ve Nisan ve Mayıs aylarında gelen yağışların çiftçilerin endişelerini hafiflettiğini belirtmektedir. Ancak buğday sezonunda zorlu bir başlangıç yaşandığını ve bu nedenle çiftçilerin tarlalarını düzenli olarak kontrol etmeleri gerektiğini vurguladı.
Prof. Dr. Kaya, daha önce yapılan kök boğazı, küllenme ve pasla mücadele ilaçlamalarına rağmen fazla yağış nedeniyle bu hastalıkların yeniden görülebildiğini ve bu konuda dikkatli olunması gerektiğini ifade etmektedir. İlaçlamanın koruyucu etkisinin 20-25 gün olduğunu belirten Prof. Dr. Kaya, devam eden yağışlar sonucunda pas hastalığının tekrar ortaya çıkabileceğini ve koruyuculuk süresinin sona ermesiyle birlikte sıcaklık ve nemle ilişkili hastalıklara karşı 20 gün sonra tekrar ilaçlama yapılması gerektiğini açıkladı.
Prof. Dr. Kaya, buğday üreticilerine tarlalarını düzenli olarak kontrol etmeleri uyarısında bulunarak, bu yıl hatta dayanıklı çeşitlerde bile hastalık görülebileceğini belirtti. Ayrıca, bayrak yaprağının süt olum devresi tamamlanana kadar hiç leke olmadan yeşil kalması gerektiğine dikkat çekti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.