Batı Karadeniz’i komple istila etti

Batı Karadeniz’i komple istila etti

Batı Karadeniz Bölgesi illerinde özellikle kestane ağaçlarında verimi düşüren ve "katil arı" olarak bilinen gal arısının yaygınlaşması endişe verici boyutlara ulaştı. Bölgedeki orman işletmeleri, bu tehlikeli arı türüyle biyolojik mücadeleye devam ediyor.

Gal arısı istilacı türü, başta Bolu, Zonguldak, Düzce, Karabük, Sinop, Bartın ve Kastamonu illeri olmak üzere Karadeniz Bölgesi'nde yaygın olarak görülmeye başlamıştı. Bu nedenle, İnebolu Orman İşletme Müdürlüğü, İnebolu ilçesine bağlı Evrenye köyünde, halk arasında "katil arı" olarak bilinen gal arısıyla biyolojik mücadele amacıyla "Tormus Sinensis" adlı böcekleri doğaya salınmaya başlandı. Çalışmaya Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü Orman Zararlılarıyla Mücadele (OZM) Şube Müdürü Nurten Karameşe, İnebolu Orman İşletme Müdürü Azmi Şenel, Şube Müdürü Süleyman El, işletme şefleri Yunus Kısaarslan, Hüseyin Kaplan, İnebolu Orman İşletme Müdürlüğü orman muhafaza memurları ve yöre halkı katıldı.

gal-arisi-bati-karadeniz-kaestane-orman-5.jpg

İnebolu Orman İşletme Müdürü Azmi Şenel, İnebolu ormanlarında kestane gal arısına karşı biyolojik mücadele başlattıklarını açıkladı. Şenel, "Kestane gal arısı tüm ormanlarımızı hemen hemen sarmış durumda. Şu anda Gemiciler Şefliği Evrenye mevkiinde gal arılarına karşı "Tormus Sinensis" adlı böceğimizi salarak mücadeleye başladık. Bugün yaklaşık 400 böcek saldık. Bundan sonra Cide'deki laboratuvarımızda üreteceğimiz böcekleri getirip salmaya devam edeceğiz. Ayrıca Bursa'dan da böcekler getireceğiz. Mücadelemizi sürdürmek için her tarafa feromon tuzakları kuracağız" ifadelerini kulandı.

gal-arisi-bati-karadeniz-kaestane-orman-2.jpggal-arisi-bati-karadeniz-kaestane-orman-3.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.