Bolu'nun Çeltikdere Köyü'nde Çömlek Patlatan Pirinç Hasadı ve Talebi!

Bolu'nun Çeltikdere Köyü'nde Çömlek Patlatan Pirinç Hasadı ve Talebi!

Çeltikdere köyü, Bolu'nun Seben-Kıbrıscık ilçelerinin sınırında, Türkiye'nin en kaliteli pirinçlerinden birini üretiyor. Köylüler, yüzyıllardır geleneksel yöntemlerle bu özel pirinci yetiştiriyor.

Kalite ve Dayanıklılığın Sembolü: Çeltikdere Pirinci

Çeltikdere pirinci, yerel halk arasında "karakılçık" veya "kara pirinç" olarak da bilinir. Bu özel pirinç, çömlek patlatma özelliği ile ün yapar. Bir kilogram Çeltikdere pirinci, tencerede 3 kilograma kadar şişer ve bozulmadan ısıtıp ısıtıp tüketilebilir. Tamamen doğal ve yerli bir üründür.

aw035469-05.jpg

Hasadın Zorluğu ve Emek İsteyen Süreç

Emine Demir, Çeltikdere pirincinin hasadının zahmetli olduğunu vurguluyor. Mayıs ayında ekim başlar ve ekim ayında hasat gerçekleşir. Hasadın zorlukları, orakla biçme, bağlama, biçerdövere yükleme ve kurutma işlemlerini içerir. Bu süreç toplamda bir ay sürer. Ardından ürünler pazarda satışa sunulur.

aw035469-02.jpg

Pazarda Geçim Kaynağı

Emine Demir ve köylüler, pazarda sattıkları ürünlerle geçinirler. Pazar günleri köyden pazara taşıdıkları ürünler arasında Çeltikdere pirincinin yanı sıra yağ, yoğurt, üzüm ve diğer yerel ürünler bulunur. Ayrıca hayvancılıkla da uğraşırlar. Bu yıl 10 dönüm arazide Çeltikdere pirinci ektiler ve 2 ton ürün elde ettiler. Şu anda kilogramı 70 TL'den satış yapmaktadırlar.

aw035469-04.jpgaw035469-03.jpgaw035469-06.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum