
Bolu’nun her yerinden tarih fışkırıyor
Bolu Müze Müdürlüğü ekiplerinin, 3'üncü derece SİT alanı içerisinde bulunan bir arsada yapılacak inşaattan önce yaptığı kazı çalışmasında Roma Dönemi'ne ait mozaikler, sütun ve...
Bolu Müze Müdürlüğü ekiplerinin, 3'üncü derece SİT alanı içerisinde bulunan bir arsada yapılacak inşaattan önce yaptığı kazı çalışmasında Roma Dönemi'ne ait mozaikler, sütun ve duvarlar ortaya çıktı. Arkeologlar 200 metrekarelik mozaikleri fırçalarla temizlerken, Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun raporuna göre mozaiklerin taşınıp taşınmamasına karar verilecek.
İhsaniye Mahallesi Tahvil Mehmet Paşa Caddesi üzerinde bulunan arsaya bina yapmak isteyen bir inşaat firması, geçen yıl Kasım ayında Bolu Müze Müdürlüğü'ne başvurdu. Müze Müdürlüğü, arsanın 3'üncü derece Arkeolojik SİT alanı içerisinde yer aldığını alması nedeniyle sondaj kazısı yaptı. 3. 5 metre derinlikte Roma Dönemi'ne ait mozaik taban döşemesine rastlanması üzerine, Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun izniyle Haziran ayında kurtarma kazısı yapıldı. Arsa dikkatle açılarak sarı, siyah, yeşil, turuncu ve beyaz taşlardan yapılmış 'Meander' motifi olarak bilinen birbirine geçmeli dairelerden oluşan, geometrik süslemeli 200 metrekarelik mozaik tabana, sütun ve duvarlara ulaşıldı.Müze Müdürlüğü'nde görevli arkeologlar ve işçiler, kazı çalışmasından sonra fırçalarla mozaikleri açıp süngerle temizledi. Kurtarma kazısının tamamlanmasından sonra Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na rapor gönderilecek. Kurulun raporuna göre mozaiklerin taşınıp taşınmamasına karar verilecek.Kurtarma çalışması sonrası ortaya çıkan mozaiklerde mitolojik bir sahneye rastlanmadığını söyleyen Bolu Müze Müdürü Mustafa Güneş, "Kurtarma kazısında yerin 3. 5 metre derinliğinde mozaik taban döşemesine rastladık. Mozaiklerin milattan sonra 4'üncü Yüzyıl'a ait geç Roma dönemi kalıntıları olduğunu düşünüyoruz. Çalışma sırasında tabanda tahribat olduğunu tespit ettik. Arsa üzerine açılmış foseptik çukurları ve su kuyuları nedeniyle mozaik tahrip olmuş. Mozaiğin antik bir yapının tek mekanına ait olduğunu belirledik. Kazı çalışmalarını tamamladık. Şu anda mozaik yüzeyde temizleme çalışması yapıyoruz. Kurtarma kazısı sonrası Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'ndan gelecek rapora göre mozaiklerin koruma ve nakil durumu ortaya çıkacak" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.