Dinsel kitaplar tavan yapıyor

Dinsel kitaplar tavan yapıyor

TUİK’in yaptığı araştırmaya göre ilimiz Bolu’da bir yıl içinde kişi başına 10 ila 12 kitap okunuyor. Okunan kitapların çoğunu dini içerikli yayınlar oluşturuyor. Türkiye’de ilk kez çıkarılan...

TUİK’in yaptığı araştırmaya göre ilimiz Bolu’da bir yıl içinde kişi başına 10 ila 12 kitap okunuyor. Okunan kitapların çoğunu dini içerikli yayınlar oluşturuyor.

Türkiye’de ilk kez çıkarılan okuma kültür haritası, TÜİK’ten baz alınarak gerçekleştirildi. Türkiye’de kitap okuma alışkanlığının çok çeşitli olarak, yörelere, illere göre saptanması amacıyla yapılan araştırma, 7 bin kişi ile 26 ilde gerçekleştirildi. Buna göre, Türkiye’de her 4 kişiden birinin kitap alışkanlığının olduğu saptanırken, Türkiye'de yılda ortalama 7.2 kitap okunuyor. Bir defada kitap okuma süresi ise yüzde 47'lik oranla 30 dakika olarak belirlenirken, yüzde 22'lik kesim yaklaşık 1 saat kitap okuyor. Türkiye’de yılda ortalama yüzde 43’lük bir oran ile 1 ila 5 kitap arası satın alınırken, bunların büyük kısmını rastgele kitap seçen ve düzensiz okuyanlar oluşturdu. Okurların yüzde 85, 7 ile Türkçe yazılmış kitapları tercih ederken, çeviri kitap okuyanlar yüzde 30 içinde yer aldı. Kitap seçiminde en etkili faktör ise yüzde 61,5 ile “tavsiye” oldu. Bunu, kitabın adı yani popüler oluşu takip etti. Türkiye’deki okurla kitap seçiminde yayınevi tercihi yapmazken, kitaplar en çok satın alma yöntemi ile okunuyor, bunu arkadaşlarla değiştirerek kitap okuma takip ediyor. Okurların çoğu düzenli olarak belli bir yazarı takip etmemekle birlikte, düzenli okuyan okurlar ilk olarak Ömer Seyfettin’in, ardından sırasıyla Ayşe Kulin, Orhan Pamuk, Reşat Nuri Güntekin, Elif Şafak, Can Tan, Yaşar Kemal ve Dostoyevski’nin kitaplarını takip ediyor. Okuyucuların yüzde 33,7’si olmak üzere büyük çoğunluğu roman okumayı, ardından öykü ve şiir okumayı tercih ediyor. Ankete yanıt veren okuyucuların yüzde 84’ü ise korsan kitap almadığını belirtmiş.

Çok okuyan dini kitap tercih ediyor

Türkiye’de bir yıl içinde 12-13 kitap ile en fazla kitabı Erzurum ve Erzincan okuyor, okunan kitapların çoğunu dini içerikli yayınlar oluşturuyor. İkinci sırayı, yılda 10 ila 12 kitap ile Yalova, Kocaeli, Sakarya, Düzce ve Bolu illeri alıyor. Başkent Ankara üçüncü sıraya yerleşirken, beklenen performansı gösteremeyen Ege Bölgesi yılda ortalama 6 kitap okuyor. Türkiye’de yüzde 19,5 ile aralarında Ankara, İstanbul, İzmir ve Samsun’un da olduğu en çok edebiyat konulu kitaplar tercih edilirken, bunu yüzde 18,3 ile din konulu kitaplar takip ediyor. Erzurum ve Erzincan başta olmak üzere, Doğu Karadeniz’den İç Anadolu’ya doğru uzanan şerit ile Doğu Anadolu’nun bir kısmı en çok dini içerikli yayınları okuyor. 3. sırayı eğitim, 4. sırayı ise tarih kitapları oluşturuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.