HANİ BİZİM YASAMIZ VARDI!

HANİ BİZİM YASAMIZ VARDI!

Onur Ustaoğlu'nun kaleminden Konuşan yazı...



Yazıyı Eda Bayraktar'ın sesinden dinlemek için videoyu çalıştırın...

"Videoyu İzlemekte Sorun Yaşıyorsanız Buraya Tıklayın..."

Hafızanıza güvenir misiniz, yoksa akşam yediğini sabah unutanlardan mısınız diye sorsam cevabınız ne olur? Ne oldu karar veremediniz. O halde önce ben cevaplıyorum. Hafızama çok güvenirim. Kolay kolay hiçbir şeyi unutmam. Bu duruma da kimi zaman yanımdaki insanlar şaşırırlar ve gülümseyerek Onur ne biçim adamsın biz iki saat önce yediğimizi unutuyoruz sen yıllar önce yaptığımız şeyleri unutmuyorsun derler.

Bu arada hazır konu hafızadan ve hatırlamaktan açılmışken tabi bu yazıda Temmuz ayının ilk yazısı olunca, izin verirseniz sizlere 1 Temmuz 2005 tarihini hatırlatmak istiyorum. Böyle yazınca çoğunuz “hayırdır ne oldu o tarihte diyeceksiniz?” Anlatacağım meraklanmayın ama anlattıktan sonrada sizden anlattığım şeyleri biraz düşünmenizi istiyorum

1 Temmuz 2005 sıcak bir yaz günü TBMM de vekillerimizin önene bir yasa geliyor ve hemen kabul ediliyor. Kabul edilen bu yasa engellilerin haklarını koruma amaçlıyor. İçeriği de çok sert yazılmış olan bu yasaya 7 yıl içinde uyulmadığı taktirde, uymayan kim olursa olsun yüksek para cezaları ve hapis cezası ön görüyordu. Yani ilgililerin yasaya uymak için 7 yıl süreleri vardı. Ancak her zaman olduğu gibi “nasıl olsa 7 yıl var” diye düşünen yetkililer yasaya uyum sağlamakta geç kalınca 7 yıllık sürenin dolmasına 3-4 gün kala TBMM ye gelen bir teklif ile yasanın uyum süresi 3 yıl daha uzatıldı. Yasadaki ön görülen cezalarda yumuşatıldı. Nihayet 2015 yılında bu yasa yürürlüğe girdi.

Evet, ismini pek sevmesem de bu yasa Türkiye Engelliler Yasası ismiyle tanınıyor. İsmini söyleyince sanırım hatırladınız yasayı. Soru şu 2015 yılından beri iyi ya da kötü bir engelliler yasası var ve yürürlükte. Peki engel sahibi bireylere ve ailelerine 2015 yılından bu yana hayatınızda neler değişti diye sorsam? Sizce cevap olarak ne derler? Bence küçük şeyler dışında aynı tas aynı hamam derler.

Niye böyle diyorsun diyenlere çok uzaktan değil benim yaşadığım şehirden yani Bolu’dan bir örnek vererek başlayayım. Geçen gün kalıcı konutlar mevkiinde kaldırıma çıktım gidiyorum. Önüme kaldırımın ortasına yerleştirilmiş üzerinde Bolu Belediyesi yazan, yarısı toprağa gömülü yeni çöp kutuları çıktı ve ben geriye dönüp kaldırımdan inmek zorunda kaldım. Sizce böyle bir yasa varken bu çöp kutularının kaldırımların ortasına koyulması normal mi?

Sonra engelli bireylerin doktor raporu çilesine son vermek amacı ile yasa çıkınca devletin engelli bireylere verilen üzerinde engellilik oranı yazan kimlik kartım olmasına rağmen devlet kurumlarının bu kartı tanımayıp “sen git engelli olduğunu ispatla” dercesine bizlerden doktor raporu istenmesi sizce normal mi? Normalse bize bu kartlar niye verildi?

Birde niye hala Sağlıklı insanlar benim içine bakarak, gözümün önünde engelliler için ayrılmış yerlere park ettikleri araçlara binip gidiyor. Bir kişide çıkıp bu duruma ses etmiyor. En önemlisi de Bu ülkede engelliler yasası diye bir şey varken, Niye ben engellenen bir birey olarak bilmediğim bir yere gideceğim zaman, gittiğim yer acaba bana uygun mu diye düşünüyorum. Hani bizim yasamız vardı. Hani her yer engelli bireylere göre düzenlenecekti.

Şimdi bunları yazdım diye bazıları bana kızacaklar ama söylesenize engellilerin haklarını koruyan, onların hayatını kolaylaştıracak bir yasamız varken yukarıda anlattığım şeyleri bir Engellenen bir birey olarak yaşamam normal mi?

Bakın arkadaşlar bazı şeyleri hatırlamak hatta hiç unutmamak önemlidir. İstediğimiz kadar yasa çıkartalım istediğimiz kanun yazalım, yazdığımız şeyleri unutursak insanlara bu konuda bilgi verip yasaları kullanmayı ve sahip olduğu haklarını öğretmezsek hiçbir yasa işe yaramaz. Bu yüzden bu işleri çözmek istiyorsak önce engel sahibini bireyler olarak haklarımızı bilmemiz gerekiyor ve bizi görmezlikten gelen insanlara da bu dünyada bizde varız, bizde yaşıyoruz diyerek her fırsatta kendimizi hatırlatmalıyız. İnanın bana eğer biz haklarımızı öğrenip bilinçli ve duyarlı insanlar haline gelirsek aşamayacağımız hiçbir engel kalmaz…

Yazan: Onur Ustaoğlu – Seslendiren: Eda Bayraktar – Bolu Olay Gündem Gazetesi…



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.