
Her derde deva Zeolit, Bolu’da
Tarımdan, endüstriye kadar her alanda kullanılan Zeolit minerali ülkemizde çokça bulunuyor. Zeolit’in en çok bulunduğu illerin başında Bolu geliyor. Son yıllarda büyük rağbet gören endüstriyel hammadde olan Zeolit, Bolu’nun geleceği için önem arz ediyor.
Balıkesir, Manisa, Kütahya, İzmir, Bolu ve Kapadokya zengin zeolit yataklarıyla biliniyor. İlk keşfi Göynük ilçemiz ve Gölyaka sınırında bulunan doğal mineral Zeolit şehrimiz için büyük önem taşıyor. Zeolit minerali ile ilgili olarak İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İlgin Kurşun merak edilenleri konuştu. "Ülkemizde zeolit adına yapılan ilk keşif 1971 yılında Gölpazarı-Göynük civarında bulunan doğal bir zeolit türüne aittir.”
Prof. Dr. Kurşun bilinen 170'in üzerinde sentetik, 40'ın üzerinde ise doğal zeolit minerali bulunduğunu söylüyor. Dünyada zeolit oluşumlarının 1950'lerden sonra saptanmaya başladığını belirten Prof. Dr. Kurşun, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Hemen hemen tüm kıtalarda yaygın olduğu görüldü. Volkanik kayaçlara ek olarak deniz ve göl tüflerinin de zeolit içerdiğinin saptanması sonucu, doğal zeolitlerin kullanım alanları hızla genişledi. Yeryüzünde sedimanter kayaçlarda en fazla klinoptilolit oluşumları mevcut olmakla beraber mordenit, filipsit, şabazit, erionit ve analsim minerallerine de sıklıkla rastlanıyor."
Zeolitin kullanım alanlarından bahseden Prof. Dr. Kurşun; “Enerji, madencilik, tarım, kağıt sanayii, metalürji gibi pek çok alanda zeolitten faydalanılıyor. Bunlara daha yakında bakmak gerekirse en fazla kullanıldığı alanlardan birinin çevre kirliliğini kontrol olduğunu görüyoruz. Çevre kirliliği kontrolünde zeolit, özellikle sanayi atık sularından çeşitli ağır metalleri uzaklaştırmak için kullanılıyor. Yine şehir atık suları ve içme sularından toksik etkiye sahip amonyum uzaklaştırılmasında, baca gazlarının temizlenmesinde ve çöp depolama alanlarında da başvuruluyor. Enerji sektöründe ise zeolit, doğal gazların saflaştırılmasında ve kurutulmasında, ısı depolayıcısı olarak, oksijen üretimi ve güneş enerjisi depolama sistemleri gibi çalışmalarda öne çıkıyor. Tarımda da zeolitten sıkça faydalanılıyor. Gübre katkısı olmasının yanı sıra, bitki besin maddelerinin yıkanmasını engellemede, bitki yetiştirme ortamında besleyici iyonların bitkiye aktarılması buna sadece birkaç örnek. Zeolit bunların da yanı sıra madencilikte uranyum yataklarının araştırılmasında, akvaryumda amonyak ve hidrojen sülfür seviyelerinin azaltılmasında, kağıt üretiminde dolgu maddesi olarak da kullanılıyor” şeklinde ifade etti.
Zengin mineral olarak bilinen endüstriyel hammadde olan Zeolit, şehrimizi hammadde anlamında ileri seviyeye taşıyabilecek nitelikte.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.