
Küçük sarsıntılar başka depremleri tetikler mi?
Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası herkes İstanbul depremine odaklandı. İstanbul depremi ne zaman olacak, sarsıntılar depremi tetikler mi soruları herkesin merak ettiği soruların başında yer alırken AFAD'dan bir açıklama geldi.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, Bolu'daki 4,8 büyüklüğündeki depreme ilişkin, "Bu büyüklükteki depremlerin, İstanbul'un güneyinde Marmara Denizi'nin içinden geçen fayları tetiklemesi söz konusu değildir" dedi.
Tatar, AFAD Acil Durum Yönetim Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden 39 gün geçtiğini belirterek, deprem bölgesi dışında kalan yerlerde artçı ile bağımsız depremler meydana geldiğini söyledi.
Deprem bölgesinin dışında meydana gelen sarsıntıların vatandaşları bir nebze tedirgin ettiğini ifade eden Tatar, son 20 günde deprem bölgesinin dışında orta ölçekli olarak Sivas'ta 4,7, Bor'da 5,3, İncesu'da en büyüğü 4,7 olan depremler ile Hacılar'da 4,8 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildiğini hatırlattı.
Tatar, dün saat 13.55'te Bolu'nun kuzeybatısında 4,8 büyüklüğünde, hemen ardından ise saat 14.47'de İran'ın Hoy kentinde 5,3 büyüklüğünde deprem meydana geldiğine işaret etti.
Hoy'daki depremin Van'da da hissedildiğini aktaran Tatar, "Saat 13.55'te Bolu'nun kuzeybatısında 4,8 büyüklüğünde meydana gelen deprem Kuzey Anadolu fay zonuna bağlı, onun kuzeyinde kalan, küçük kısa bir kol üzerinde meydana gelen bir deprem. Bu depremin sonrasında yine en büyüğü 3,3 olan birbirinden farklı artçı sarsıntılar da meydana geldi." ifadesini kullandı.
Tatar, bu tür çok kısa uzanıma sahip olan faylar üzerinde ve bu büyüklükte oluşan depremlerin, başka depremleri tetiklemeyeceğini belirterek, "Bu büyüklükteki depremlerin, İstanbul'un güneyinde Marmara Denizi'nin içinden geçen fayları tetiklemesi söz konusu değildir." diye konuştu.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki ana depremler ile Antakya'nın güneyinde meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki depremlerin ardından çok sayıda artçı sarsıntı oluştuğunu anlatan Tatar, şimdiye kadar bölgede yaklaşık 18 bin artçı sarsıntının kaydedildiğini söyledi.
Artçı sarsıntıların hatırı sayılır kısmını vatandaşın hissettiğini söyleyen Tatar, Bolu'daki 4,8 büyüklüğündeki depreme ilişkin "Doğal olarak vatandaşlarımızda bir tedirginliğe sebebiyet verebiliyor. Yaşanan iki büyük deprem sonrası 4 ila 5 büyüklüğündeki artçı sarsıntı sayısı şu ana kadar 505 oldu. 5 ila 6 arasındaki artçı sarsıntı sayısı ise an itibarıyla 44'e ulaşmış durumda." değerlendirmesinde bulundu.
Artçı sarsıntıların sayısının dereceli şekilde azaldığını belirten Tatar, ilk günlerde 650'nin üzerinde olan artçı sarsıntı sayısının birkaç günden bu yana 500'ün altına indiği bilgisini verdi.
Gelecek haftalarda vatandaşların hissedebileceği orta ölçekli sarsıntıların devam edebileceğini belirten Tatar, "Artçı sarsıntılar, özellikle hasarlı binalarda zarar ve yıkım oluşturabilir. O yüzden vatandaşlarımızın bölgedeki hasarlı binalardan uzak durması ve ağır hasarlı binalara kesinlikle girmemesi, buralardan eşya ve benzeri şeyler almaya kalkışmaması son derece büyük önem taşıyor." diye konuştu.
Tatar, özellikle 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden sonra ülkenin her yerinde normal olağan zamanlarda olduğu gibi depremler olmaya devam ettiğini söyledi.
Deprem bölgesinde şimdiye kadar meydana gelen 18 bin civarındaki artçı sarsıntı dışında yılbaşından bu yana ülkenin farklı bölgelerinde meydana gelen 6 bin civarında bağımsız deprem olduğunu kaydeden Tatar, "Yılbaşından günümüze kadar toplam 24 bin civarında depremin ülkemizde meydana geldiğini söylemek mümkün" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.