Mudurnu'da Ahilik Haftası kutlandı

Bolu ‘da Ahilik Haftası Mudurnu ilçesinde düzenlenen bir dizi etkinlik ile kutlandı. Mudurnu Kent Meydanında düzenlenen programda, yılın Ahi’si seçilen Ahmet Gündüz'e ödülü verildi, Şet kuşatma töreni yapıldı, esnaf duasının ardından vatandaşlara pilav ve helva dağıtıldı.

Mudurnu'da Ahilik Haftası kutlandı
Haber albümü için resme tıklayın

Mudurnu ilçesinde düzenlenen programa Bolu Valisi Aydın Baruş, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Milletvekili Tanju Özcan, Mudurnu Kaymakamı Kerem Süleyman Yüksel, Mudurnu Belediye Başkanı Mehmet İnegöl, Bolu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Tahir Gayret, Mudurnu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necati Yaşlı ve davetliler katıldı.

Bolu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Tahir Gayret ile Mudurnu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necati Yaşlı’nın, Atatürk Anıtına çelenk bırakması ile başlayan Ahilik Haftası kutlamaları Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının Okunmasının ardından, konuşmalarla devam etti.

Programda Mudurnu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necati Yaşlı ile Mudurnu Belediye Başkanı Mehmet İnegöl yaptıkları konuşmalarda Ahilik ve Ahilik Haftası kutlamaları hakkında bilgiler verdiler.

Ahiliğin Türk kültürünün önemli bir parçası olduğunu belirten Bolu Milletvekili Tanju Özcan konuşmasında, "Ahilik bize has bir kültür. Ahilik sadece meslek öğretmekten ibaret değil. Aynı zamanda bu mesleği icra ederken nasıl dürüst, nasıl komşusunu koruyan, nasıl insanların hakkını yemeyen bir insan olmayı da öğretmesi açısından son derece önemli. Mudurnu'da yüzyıllarca, bu kadar uzun süre devam eden bu ahilik duası, esnaf duasının Türkiye'de başka bir örneği yok. Mudurnu'daki bu esnaf duasını örnek alıp bir çok yerde bu esnaf dualarını yapmaya başladığını memnuniyetle görüyorum. Demek ki Mudurnu Ahilik geleneğini bütün Türkiye'ye yaymaya başlamış. Bu bizler açısından son derece mutluluk verici. Ahilik haftasını düzenleyen ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Ahilik faaliyetini icra ederken esnafa önemli ilkeler koyduğunun altını çizen Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin konuşmasında, "Ahilik tüketici hukukunda dünyadaki ilk uygulamanın mimarıdır. Pabucunu dama atma deyimi bu kurarlara aykırı hareket eden esnaf için geçerlidir. Dolayısıyla eli açık, sofrası açık, gönlü açık bir insan, bir esnaf yapısını kazandıran ve bugünlere taşıyan, bugünlerde de mahallenizin teminatı olan ve bütün güzel değerleri içinde barındıran, ekonomimizin çekirdeği olan, lokomotifi olan esnafımızın bugünlere taşınmasındaki bu ahlak anlayışı, bu sevgiyi ve hoşgörüyü ifade eden, birlik ve beraberliği ifade eden bu mayayı bugünlere taşınmasında ahilik teşkilatın, ahilik kültürünün çok önemi vardır. İşte bu maya bizde olduğu müddetçe Allah'ın izniyle bu ülkeyi kimse yıkamaz, kimse bölemez. Konuşmama Ahi Evran Hazretlerinin sözü ile son vermek istiyorum. Hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir. Akıl ile, ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir. Bu organizasyonda emeği geçen herkesi tebrik ediyorum, esnafımıza hayırlı, bereketli kazançlar diliyorum" ifadelerine yer verdi.

Bolu Valisi Aydın Baruş da konuşmasında, "Böyle güzel bir vesileyle bizleri bir araya getirdiğiniz için hepinize şükranlarımı arz ediyorum. Bugün önemli bir gün. Bizi biz yapan değerlerin en başta gelenlerinden Ahilik geleneğinin bir ilçede tüm ülkeye örnek olacak şekilde yaşatılması bizler için gurur verici bir tablo. Bunun için tüm Mudurnu halkını, Mudurnu esnafını, Belediyemizi böyle bir geleneği devam ettirdiği için tebrik ediyorum, kendilerine teşekkür ediyorum. Biz çağlar boyunca, yüzyıllar boyunca dünyaya ışık saçan bir medeniyet kurmuş bir toplumuz. Selçuklu ve Osmanlı medeniyeti yüzyıllarca dünyaya barış ve adalet götürdü. Bunun devamı olan Türkiye Cumhuriyeti devleti yine dünyaya barış, kardeşlik ve adalet götürme çabası içerisinde. Biz bu mirasa sahip çıkıyoruz. Bu mirasın en temel anlayışlarından birisi insana yapılan hizmetin hakka hizmet kabul eden anlayıştır. Yine bu anlayışın temel çerçeve noktalarından birisi, hakkı ve adaleti savunmak sevgi ve kardeşlik içerisinde yardımlaşmaya dayalı bir toplum düzeni kurmaktır. Bu toplum düzeni içerisinde insan hakkına rivayet, başkasının hakkını yememe çok önemli değerlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır" dedi.

Vali Baruş konuşmasını şöyle devam ettirdi; "Biz öyle bir medeniyetin çocuklarıyız ki o medeniyetin askerleri, ordusu sefere gittiği zaman bağından üzümünü almak zorunda kaldığı insanların asma bağına parasını bırakıp o suretle orayı terk eden, bu kadar hakka riayette hassasiyet taşıyanlardır. Bizler yüzyıllarca tüm ülke ve medeniyetlere öyle örnek olduk. Ahi Evran önderliğinde Kırşehir'de, Kayseri'de Ahilik Teşkilatı kuruluyor ve bu teşkilat yüzyıllar boyunca Selçuklu ve Osmanlı Medeniyetinin temel dayanak noktalarından biri haline geliyor. Hatta öyle duruma geliyor ki Anadolu'da asayiş bozulduğu zaman huzur ve asayişi bu teşkilat sağlıyor. Osmanlı ve Selçuklu ‘da Ahilik sosyal dayanışmanın, kardeşlik hukukunun ve erdemli bir toplumu kurmanın anahtar müessesi haline gelmiştir. Ahi olmak ve peştamal kuşanmak için 7 fena hareketi bağlamak ve 7 güzel hareketi açmak gerekir. Ahilik, cimrilik kapısını bağlamak, lütuf kapısını yani karşılıksız yardım kapısını açmaktır. Ahilik, kibir ve zulüm kapısını bağlamak, yumuşak huyluluk ve iyi davranma kapısını açmaktır. Ahilik, hırs kapısını bağlamak, kanaat ve rıza kapısını açmaktır. Ahilik tokluk ve lezzet kapısını bağlamak, riyazet yani nefsin arzularına karşı koyma kapısını açmaktır. Ahilik, halktan yana kapısını kapatmak, haktan yana kapısını açmaktır. Ahilik, boş sözle boş hayaller kapısını bağlamak, marifet yani halkta hakkı görmek kapısını açmaktır. Ahilik, yalan kapısını kapatmak, doğruluk kapısını açmaktır. Kısacası ahilik, manevi terbiye ocağıdır, insanı insan yapan değerleri yüceleştirmektir. Böyle bir değere sahip olduğumuz için Allah'a şükrediyoruz. Bu yüce değerlerin hayatımızda hakim olmasını, devam etmesini diliyor, Ahilik haftasının tüm Mudurnulu esnafımıza, tüm Türkiye'deki esnafımıza ve halkımıza hayırlı neticeler getirmesini temenni ediyorum. Bugüne kadar Ahilik geleneğini yaşatan, her cuma günü işyerini dua ile açan Mudurnulu esnaf kardeşlerimize bu çabalarından, emeklerinden dolayı şükranlarımı arz ediyorum. Bizi biz yapan değerleri devam ettirdiğiniz müddetçe bu toplumu hiç kimse bölmeye, kardeşliğimizi bozmaya cesaret edemeyecektir. Yeter ki biz bu değerlerimize sahip çıkalım, kardeşliğimizi, dostluğumuzu ve dayanışmamızı devam ettirelim. Bu vesileyle tekrar Ahilik Haftanızı kutluyorum"

Programda daha sonra ise ahinin aldığı eğitimin artık sona erdiğinin ve kişinin mesleğini yapabilecek birikime sahip hale geldiğinin ilan edilmesi için yapılan Şet (kuşatma) töreni temsilen yapıldı.

Mudurnu Taşkesti Ortaokulu Halk Oyunları ekibinin gösterisinin ardından yılın Ahi’si seçilen Ahmet Gündüz'ün oğlu Uğur Gündüz ödülünü Bolu Valisi Aydın Baruş'tan alırken, En olgun esnaf seçilen Mustafa Tokgöz'e plaketini Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, En Genç Esnaf Seçilen Hüseyin Yağın'a plaketini Mudurnu Kaymakamı Kerem Süleyman Yüksel, Bayan Esnaf seçilen Reşide Şahin'e plaketini Mudurnu Belediye Başkanı Mehmet İnegöl verdi.

Ahilik Haftası nedeniyle düzenlenen kompozisyon ve şiir yarışmasında dereceye girenlere ödüllerinin verilmesinin ardından Esnaf duası gerçekleşti. Ahilik Haftası programının sonunda ise vatandaşlara pilav ve helva dağıtıldı.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Olay Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Olay hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Olay editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Olay değil haberi geçen ajanstır.