
Öğrenciler birer birer bırakıyor
1 Mart 2011 tarihinde Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğrenci konseyi tarafından çalışmalarına başlanılan ve geçtiğimiz günlerde üniversite rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun tarafından kamuoyuna duyurulan...
1 Mart 2011 tarihinde Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğrenci konseyi tarafından çalışmalarına başlanılan ve geçtiğimiz günlerde üniversite rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun tarafından kamuoyuna duyurulan ‘Dumansız Kampüs’ projesi üniversite öğrencilerinin yanı sıra akademik ve idari personel tarafından da tam destek görüyor.‘Dumana Dur De’ sloganıyla başlayan projede sigarayı yasaklamaktan ziyade öğrencilerin sigara içmeyi bırakmaları ve çevresindekilere bıraktırmaları hedefleniyor.Gençleri sigaranın zararlarına karşı bilinçlendirme ve sigaradan sakındırmayı hedefleyen kampanyaya öğrenciler YÖK tarafından hazırlanan ‘www.dumansizkampus.org’ web sitesinde yeralan sigarayı bırakma sözleşmesini imzalayarak 31 Mayıs 2011 tarihinde yapılacak hediye çekilişine katılabilecekler. Sigarayı bırakan talihli öğrencilere YÖK tarafından ipad, iphone, yurtdışında dil eğitimi gibi ödüller verilecek.
Akademik ve İdari Personel Örnek Oluyor
Kampanyaya büyük ilgi gösteren Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğrencilerinin yanı sıra idari personel ve öğretim görevlileri de sigarayı bırakarak onlara örnek oluyor. Fen Edebiyat Fakültesi, Biyoloji ve Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Sekreterliği personeli Uğur Yaman da kampanyanın ilk günü sigarayı bırakanlardan. Bu konuda görüşlerini aldığımız Yaman şunları söyledi: ‘5 yıldan beri kullanmakta olduğum sigaranın hem sağlığıma hem de bütçeme verdiği zararların farkındaydım ancak herkes gibi bu gerçeği göz ardı ediyordum. Üniversitemizde başlatılan bu kampanyaya hem destek olmak hem de sağlığıma yeniden kavuşmak için yaklaşık bir buçuk ay önce sigarayı bıraktım. Sizin aracılığınız ile bu kampanyada emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum.’Dil Eğitimi, Uygulama ve Araştırma Merkezi öğretim görevlilerinden Sinan Olguner de projeye destek verenlerden. Bu konuda, öğrencilerle birebir diyalog kurma fırsatı bulabildiğini dile getiren Olguner girdiği bütün sınıflarda kampanyadan bahsettiğini ve öğrencileri sigaranın zararlarına karşı bilinçlendirmeye çalıştığını belirtti. Sınıflarda sigara içmenin sağlığa verdiği zararlardan çok maddi açıdan yol açtığı olumsuzluklara değindiğini anlatan Olguner sözlerine şöyle devam etti. ‘ Öğrencilere şu anda yirmili yaşlarda olduğu için ileride sigaranın çok zararını görürsünüz, kansere yakalanma riskiniz 20 kat artabilir gibi sözler söylemek çok etkili olmuyor. Şu anda hiçbir sağlık problemi yaşamadıkları için sigaranın zararlı olduğuna inanmak istemiyorlar. Ancak sigaraya bir ayda ne kadar para harcadıklarını sorup 150-200 TL gibi bir rakam cevabını alınca bu parayla babasının eskimiş ayakkabılarını yenileyebileceğini, okula giden küçük kardeşinin yeni bir çanta alabileceğini ya da annesinin mutfak masrafına çok önemli bir katkıda bulunabileceğini anlatıyorum. O zaman öğrencilerin gözlerinin önüne annesini, babasını ya da kardeşlerini getirdiklerini hissediyorum. Bu konuşmalarımdan sonra bazı öğrencilerin sigara paketini çöp kutusuna atarak bir daha sigara içmeyeceklerine dair söz vermeleri beni çok mutlu ediyor.’ Dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.