ÖSO Bolu’dan da Militan devşirdi mi?

Suriye’de ESAD rejimiyle savaşan Özgür Suriye Ordusunda(ÖSO) Türkiye’den giden militanlarda yer alıyor. Gebze ve Yalova’dan El Kaide’nin Suriye’deki kolu olan El Nusra Cephesi’ne katılmak için iki kişinin gittiğinin belirlenmesi gözlerin Düzce-Bolu denklemine çevrilmesine neden oldu

Suriye’de yaşanan iç savaşta ESAD karşısında yer alan Özgür Suriye ordusu son bir yıldır Türkiye’den de militan devşiriyor. Geçtiğimiz aylarda Gebze ve Yalova’dan El Kaide’nin Suriye’deki kolu olan El Nusra Cephesi’ne katılmak için giden iki kişinin yaşanan çatışmalarda hayatını kaybetmesi gözlerin Düzce-Bolu denklemine çevrilmesine neden oldu. Suriye’de kaçırılarak 2 ay hücrede tutulan gazeteci Adem Özköse, 50’nin üzerinde Türk’ün Suriye’ye Esad rejimine karşı savaşmak için gittiğini, 4 Türk vatandaşının öldüğünü söylemişti. Sayının ilerleyen günlerde artabileceğini de söyleyen Özköse, “Mücahitleri motive eden Nisa Suresi’nin 75’inci Ayeti” demişti. Suriye’de dil eğitimi için 5 yıl yaşayan, mart ayında gazeteci kimliğiyle gittiği ülkede 11 gün Şebbiha’nın, 57 gün de Baas rejiminin elinde rehin tutulan ve 6 İranlı’yla takas karşılığı serbest bırakılan Adem Özköse, Türkler’in neden Suriye’ye gittiğini ve orada yaşananları şöyle anlatmıştı: “Suriye’de Türkler, Çeçenler, Ürdünlüler, Lübnanlılar, Sudanlılar ve birçok müslüman ülkeden gelen mücahitler var. Mücahitlerin savaşması Rus-Afgan savaşından bu yana bir gelenek oldu. Mücahitleri motive eden Nisa Suresi’nin 75’inci Ayeti. Savaşa gidenlerin vasiyetinde hep bu ayet yazar. Ayet, “Size ne oluyor da, Allah yolunda, ‘Ey Rabbimiz! Bizleri halkı zalim olan şu memleketten çıkar, katından bize bir dost ver, bize katından bir yardımcı ver’ diye yalvarıp duran zayıf ve zavallı erkekler, kadınlar ve çocukların uğrunda savaşa çıkmıyorsunuz?” der. Mücahitler de dünyadaki tüm mazlumları, kardeşleri, yaşanan savaşı da din savaşı olarak görürler.”

Peki ya Bolu?

Suriye’ye savaşmak için giden Türkler, dünyanın en kanlı olaylarının yaşandığı Ortadoğu bataklığında büyük risklerle karşı karşıya kalıyorlar. Suriye’de Esad’a karşı savaşırken yaşamını kaybedenler arasında Bolu coğrafyasına yakınlığıyla dikkat çeken Yalovalı ve Gebze’li Türklerinde olması gözleri Düzce- Bolu denklemine çevirdi. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını ”Cihat” türü söylemlerle hiç bilmedikleri bir coğrafyaya götüren kimselerin Düzce ya da Bolu’da da faaliyette bulunup bulunmadığı bilinmiyor. Bilinen türlü vaatlerle Suriye’ye götürülen Türklerin yaşamlarının tehlikede olduğu ve geri dönme ihtimallerinin gün geçtikçe zorlaşması.

05 Ağu 2013 - 20:48 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Olay Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Olay hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Olay editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Olay değil haberi geçen ajanstır.