Prof. Dr. Utkucu Bolu hakkında konuştu

Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun Bolu-Gerede kesiminin 1944 yılında 7'den büyük bir depremle kırıldığını hatırlatan Prof. Dr. Murat Utkucu, “Bolu’da bu yüzyıl içinde yeniden 7 ve üzeri büyüklükte bir depremin meydana gelme olasılığı düşüktür" dedi.

Prof. Dr. Utkucu Bolu hakkında konuştu
Haber albümü için resme tıklayın

Bolu'da 16 Mart'ta meydana gelen 4.8 büyüklüğündeki deprem sadece il genelinde değil aynı zamanda Düzce, Ankara ve İstanbul'da da tedirginliğe yol açtı. Sarsıntı 1944'te Gerede'de yaşanan 7.2 ve 1957'de Abant'ta yaşanan 7.1 büyüklüklerindeki depremleri hatırlattı. 4 bin civarı kişinin hayatını kaybettiği Gerede ve Abant depremlerinden sonra 1999'da 7.5 büyüklüğündeki Düzce Depremi'nden de olumsuz yönde etkilenen Bolu, 4.8'lik depremle büyük bir panik yaşadı. Sakarya Üniversitesi Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Utkucu, deprem gerçeğini ve bölgedeki deprem riski ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Murat Utkucu;

1999'daki Düzce depremi sonrasında yaptığımız ve 2005 yılında yayımlanan bir çalışmada 1999 Düzce depremi artçı depremlerinin dağılımlarından Bolu'da geçtiğimiz günlerde yaşanan 4.8 büyüklüğündeki depremin olduğu yerde gerilmede artış olduğu ortaya konmuştur. Nitekim o bölgede 14 Nisan 2004 tarihinde, 4.3, 7 Nisan 2018 tarihinde, 4.6 ve 3 Mayıs 2018 tarihinde, 4.0 büyüklüğünde depremler yaşandı. Sakarya Üniversitesi'nde şu an devam eden TÜBİTAK destekli bir gerilme modellemesi çalışması Bolu'da geçtiğimiz günlerde yaşanan 4.8'lik depremin olduğu yerde gerilme artışının halen devam ettiğini ortaya çıkardı. 250-300 yıllık bir ortalama zaman aralığın da 7 ve üzeri depremler üreten bir fay boyunca 6 ila 6.4 büyüklüğünde depremler meydana gelme olasılığının yakın geçmişte 7'den büyük bir deprem meydana gelmiş olsa bile devam ettiğini gösterir.1999'da yaşanan Düzce depremi kırığı şehrin kuzeyine kadar geldi ancak Kuzey Anadolu Fayı ile birleşmedi. Kırılmayan bu kesim 6.5 ila 7 arasında deprem üretebilir ve bu da Bolu'da yıkıma neden olabilir.

29 Mar 2023 - 10:03 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Olay Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Olay hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Olay editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Olay değil haberi geçen ajanstır.