Sanayi işletmeleri dikkat: Cezası 5 bin lira

Sanayi işletmeleri dikkat: Cezası 5 bin lira

Sanayi Sicil Belgesine sahip işletmelerin 2022 yılı faaliyetlerinin yer aldığı Yıllık İşletme Cetvellerini, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı web sayfasından veya e-devlet üzerinden Sanayi Sicil Bilgi Sistemine elektronik ortamda girmeleri gerekiyor.

Haber: Okay Özcan

2022 yılı faaliyetlerinin yer aldığı Yıllık İşletme Cetvelini 2 Mayıs saat 23:59’a kadar girmeyen işletmelere İdari Para Cezası 5.252,00 (beş bin iki yüz elli iki) TL uygulanacağı açıklandı.

Sanayi Sicil Belgelerinin vize işlemleri 2 yılda bir yapılmakta olup, vize tarihi en son 2021 yılı ve belge tarihindeki gün-ay dikkate alınarak vize işlemleri için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı web sayfasından veya e-devlet üzerinden Sanayi Sicil Bilgi Sistemine elektronik ortamda girmeleri gerekmektedir.

Vize işlemlerini yaptırmayan sanayi işletmelerinin Sanayi Sicil Belgeleri geçersiz sayılacağından dolayı, bu belge ile sağlanan haklardan yararlanamayacakları belirtildi.

Ayrıca 6948 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi gereği işletmenin bilgilerinde değişiklik olması (adres, unvan, kapasite bilgisi değişikliği vb.) veya işletmenin kapatılması veya üretim faaliyetinin durdurulması, iptal edilen belgenin yeniden aktifleştirilmesi durumunda 1 (bir) ay içinde Sanayi Sicil Bilgi Sistemi (SSBS) üzerinden gerekli değişikliklerin yapılarak İl Müdürlüğüne bildirilmesi gerektiği de ayrıca duyuruldu.

Yine; 6948 sayılı Sanayi Sicil Kanunu’nun 1’inci maddesinde yapılan tanım ve Sanayi Sicil Tebliğinin 12’nci maddesinde belirtilen ürün sınıflaması esas alınarak işletmelerin sanayi siciline kayıt zorunluluğu bulunmaktadır. İşletmelerin üretime başlama tarihinden itibaren 2 ay içerisinde sanayi siciline kayıt olmaları gerekmektedir. Sanayi siciline tescilini yaptırmamış olan işyeri ve işletmeler için 2023 yılı içerisinde uygulanacak idari para ceza miktarı 5.252,00 (beş bin iki yüz elli iki) TL olarak açıklandı.

Bakanlık bünyesinde 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 409/A maddesine istinaden Döner Sermaye İşletmesi kurulmuş olup, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Yönetmeliğinin 03.09.2021 tarihli ve 31587 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe girdiği açıklandı.

ekran-alintisi.png

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.