
Şehitler Köprüsü hüsn-i hat projesi
15 Temmuz Demokrasi Şehitleri için hazırlanan “15 Temmuz Şehitler Köprüsü Hüsn-i Hat Projesi” İzzet Baysal Halk Eğitim Merkezi ve ASO tarafından 3 aylık bir emekle hazırlandı. İpek üzerine 252 adet dijital kumaş baskı çoğaltılarak 252 demokrasi şehidinin ailelerine gönderildi.
Haber: Aysun Beykoz
Güldane Ergin Can’ın bebeği Emine Mahbup Can’ı dünyaya getirdiği günlerde haberlerde Şehit Annelerinin vatan için feda edilen evlatlarına duydukları onur ve yaşadıkları üzüntüleri dile getiriliyordu. Evladına bakıp kendisini şehit annelerinin yerine koyan Güldane Hanım yaşlı gözlerle bu haberleri dinlerken şehitlerimiz anısına bir şeyler yapma ihtiyacı hissetti. Kendi tabiriyle “RABB’im ilham verdi gönlüme ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsü Siluetinde Şehitlerimizin isimlerini, gönül bağı kurarak Hüsn-i Hat ile yazmaya başladım” diyerek esere başlayışını anlattı ve şehitler anısına bu eser ortaya çıkıyor.
ESER NASIL OLUŞTU?
Güldane Ergin Can, eserin yapım aşamalarından bahsederek “İlk iş olarak Şehitlerimizin İsimleri Osmanlı Türkçesine Çevrildi. Bu iş 45 gün sürdü. Silüet hazırlandı. İsimler köprü formunun üzerine uygun biçimde yerleştirildi. Ay Yıldız ve Hilal formu eklendi. 246 şehidimiz vardı. Bu sayı 248’e ve ardından 250 ye çıkınca eser üç kere yeni baştan kaleme alındı. Bu çalışmalar 4 ay sürdü. Bu sürece şahit olan Hüsn-i Can Sanat Topluluğu öğrencileri de şehitlerimiz adına ne yapabiliriz düşüncesi ile 250 Adet “Ya Hafiz u Ya Kepikeç” yazılı kitap ayracı hazırladılar. 15 Temmuz’u unutturmamak adına 15 Hatmi Şerif İndirdiler. 2 Umre yaptılar Bolu Şehitlerimiz Fatih Kalu ve Ozan Özen adına.
Eser, ilk önce siyah aharlı kağıt üzerine köprü direkleri turkuaz mavisi, yol beyaz, hilal ve yıldız Türk kızılı mürekkeple çalışıldı. Siyah 15 Temmuz’un karanlık gecesini, beyaz o karanlık geceyi aydınlatan kahramanlarımızın geleceğimize tuttuğu ışığı, turkuaz mavisi cesareti ve köklü geçmişimizi, Türk kızılı ise vatan için feda edilen canları temsil ediyordu. Ancak ipek üzerine baskısında yazılar okunamayınca eser beyaz aharlı kağıt üzerine köprü direkleri, hilal ve yıldız Türk kızılı, yol ve köprü bağları is siyahı ile yazıldı” dedi.
“BU ÇALIŞMALAR 3 AY SÜRDÜ”
Can, eserin yapımından bahsederken basma aşamasına da değindi. Can bu çalışmaların 3 ay sürdüğünü söyleyerek “Tamama eren eser ipek üzerine 252 adet dijital kumaş baskı ile İstanbul’da basılarak çoğaltılmıştır. Bütün ipek rulo halinde basılan eser Bolu İzzet Baysal Halk Eğitim Merkezi ve ASO’da dikiş-nakış öğrencileri tarafından kesilerek ovarlok yapılmıştır. Yine Bolu İzzet Baysal ve Halk Eğitim Merkezi ve ASO Hüsn-i Can Sanat Topluluğu tarafından eserin amacını anlatan bir mektup yazılmış, öğrencilerin hazırladıkları kitap ayraçları ile birlikte 250 şehidimizin isimleri eserin Türkiye Türkçesi kaligrafisi üzerinde ayrı ayrı işaretlenmiştir. Bunlar üzerleri kaligrafi usulü ile elle yazılan zarflara konulmuş ve alfabetik sıraya göre şehit ailelerine gönderilmek üzere hazırlanmıştır. Bu çalışmalar 3 ay sürmüştür. Hazırlanan zarflardan 248 tanesi Ankara’da ve İstanbul’da yaşayan şehit ailelerine gönderilmek üzere Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne teslim edilmiştir. İki eser Bolu şehitleri Fatih Kalu ve Ozan Özen’in ailelerine 15 Temmuz da verilmek üzere muhafaza edilmiştir. Diğer iki eserin biri Cumhur Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a biri de Gazi Meclisimize 15 Temmuz Şehitler Müzesinde sergilenmek üzere takdim edilecektir” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.