Yanı başımızda sır dolu manastır

Yanı başımızda sır dolu manastır

Gerede ilçemiz ile sınır olan Ankara’nın Kızılcıhamam İlçesi öyle bir tarihi yapı var ki görenleri hayrete düşürüyor. Alicin Jeosti Manastırının, Trabzon Sümela Manastırıyla benzerliği gözlerden kaçmıyor.

Bolu İl merkezine sadece 85 kilometre mesafedeki kaplıcalarıyla ünlü Kızılcahamam İlçesinde yer alan tarihi Alicin Jeosti, yapısı ile Sümela Manastırı'na benziyor. Manastır hakkında çok az bilgiye sahip olan çevre sakinleri, Alicin Jeosit’in turizme kazandırılması için gizeminin çözülmesini istiyor. Çeltikçi Kasabasında oturan Yüksel Can (65), "Eski dedelerimizden, amcalarımızdan duyduğumuza göre burada Romalılar yaşamış. Manastırın eski tarihini çok iyi bilmiyoruz. Alice Deresi'nin çok güzel bir mesire yeri olduğunu dedelerimizden çok duyduk. Alicin Manastırı'nın fotoğraflarını ve videolarını çekmek için hafta sonları çok sayıda yeli yabancı turist buraya gelir. Eski dedelerimiz manastırın 400’e yakın odası olduğunu söylerler ve burayla ilgili efsaneler anlatırlardı. Tarihini bilmiyorum ama duyduğuma göre Romalılara aitmiş. Köylüler ve çevre sakinlerine manastır sorulduğunda bir şey diyemiyorlar. Eskiden yaşlılarımız anlatırlardı ama çoğu yaşamını yitirdi. Atalarımız manastır hakkında herhangi bir kaynakta bırakmamış” diyor.

aw870843-02.jpg

Alicini Manastırı'nın hazine ve piknik yeri olarak bilindiğini öne süren köylülerden Ali Can ise (58), "Köylüler manastırı çok önemsemiyor ve görmezden geliyor. Bizimde yaşımız ilerlemiş olmasına rağmen yapıya dair hiçbir fikrimiz yok. Manastır sorulduğunda köyün yerlisi olmamıza rağmen insanlara bilgi bile veremiyoruz. Manastırın tarihini, geçmişini bilmiyor olmamız kötü. Manastırın turizme kazandırılmasını ve pikniğe gelen kasaba halkının atıklarını doğaya bırakmaması için gerekli çalışmaların yapılmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.