
Bunun adı mucize’dir
10 yıldır Gerede’de yaşayan Zeliha Serin “Atık derilerden el sanatları ürünleri yapılarak bölge ekonomisine katkı sağlanması” başlıklı projesiyle Geredeli hanımlara önemli bir kazanç kapısı yarattı. 2001...
10 yıldır Gerede’de yaşayan Zeliha Serin “Atık derilerden el sanatları ürünleri yapılarak bölge ekonomisine katkı sağlanması” başlıklı projesiyle Geredeli hanımlara önemli bir kazanç kapısı yarattı.
2001 yılında eşinin görevinden dolayı Gerede’ye gelen Zeliha Serin deri atıklarının ekonomiye dönüştürülmesiyle ilgili geliştirdiği proje ile büyük bir başarı öyküsünün altına imza attı. Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı çeşitli kurumlarda el sanatları öğretmenliği yapan Zeliha Serin Gerede deri sanayi bölgesinde faaliyette bulunan yaklaşık 120 deri fabrikasının atıklarının alternatif projelerle ekonomiye kazandırılabileceği fikrinden hareketle ilçe kaymakamlığına başvurarak açılacak kurslarla kadınları ve gençleri bu konuda harekete geçireceğini belirtti. Dönemin Gerede Kaymakamı tarafından benimsenen “atık derilerden el sanatları ürünleri yapılarak bölge ekonomisine katkı sağlanması” fikri, projeye dönüştürüldü ve Halk eğitim Merkezi vasıtasıyla hayata geçirildi. Proje ile kadın işsizliğinin önlenerek istihdamın sağlanması, girişimci kadınların ekonomiye katkıda bulunması, bölgede üretilen ham derilerden geriye kalan kullanılabilir deri atıklarının daha etkili yöntemlerle bölge ekonomisine kazandırılması, kamu-özel sektör ve halkın beraber çalışarak yaratacağı sinerjinin sosyal gelişmişliğe katkı sağlaması hedeflendi. Zeliha Serin Geredeli ev hanımlarının, başlangıçta proje fikrini ve süreçlerini yadırgamasına rağmen 2006-2007 eğitim yılında açılan “deri atıklarından el sanatları malzemeleri üretimi” kurslarının, her yıl artan müracaatlarla ve yenilenen müfredatları ile devam ettiğini ifade etti. Söz konusu projenin CNNTURK kanalında yayınlanan ve Cüneyt Özdemir’in sunduğu “fark yaratanlar” programında da tanıtıldığını vurgulayan Serin;”Kursiyerler tarafından proje kapsamında sürdürülen çalışmalar sergilenmiştir. Gerede deri sanayi tarafından atık olarak kabul edilen tonlarca deri parçası şu an, kadınların maharetli ellerinde el sanatları ürünlerine dönüşmekte ve bu ürünlerin satışı ile aileler geçimini sağlayabilmektedir. Eskiden çöp ya da değersiz ara mamul niteliği taşıyan deri atıkları ise artık ekonomik değeri olan önemli bir hammadde olarak kabul edilmektedir.”dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.