Çabalarımızın karşılığını alıyoruz

Çabalarımızın karşılığını alıyoruz

Bolu İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi ve Psikiyatri Uzmanı Dr. Hülya Ensari, hizmet vermeye başladıkları 2008 yılından bu yana hastane merkezinde kayıt altına alıp düzenli takip ettikleri hasta sayısının...

Bolu İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi ve Psikiyatri Uzmanı Dr. Hülya Ensari, hizmet vermeye başladıkları 2008 yılından bu yana hastane merkezinde kayıt altına alıp düzenli takip ettikleri hasta sayısının 407 kişi olduğunu bildirdi.
    Psikiyatri Uzmanı Dr. Hülya Ensari Türkiye'de ilk defa uygulanmakta olan Toplum Ruh Sağlığı Hizmetleriyle amaçlarının, ağır ruhsal hastalığı olan hastaların düzenli bir şekilde takip, tedavi ve rehabilitasyonla topluma yeniden kazandırılması olduğunu bildirdi. Sosyal beceri guruplarının oluşturulduğunu belirten Ensari, burada, hastalara hastalıkları nedeniyle kaybettikleri becerilerin yeniden kazandırılması amacıyla grup eğitimler verildiğini kaydetti.
     Rehabilitasyon çalışmaları içerisinde birçok faaliyete de yer verdiklerini vurgulayan Ensari, ''Hastalarımız resim ve müzik çalışmalarına katılıyor, el sanatları atölyelerinde çalışıyor, bilgisayar kurslarına, beden eğitimi ve Türkçe derslerine katılıyor. Böylece hastalık öncesinde sahip olduğu yeteneklerini canlandırıyor. Biz, burada hastanın bireysel anlamda ihtiyacını tespit ediyoruz. Bu ihtiyaç doğrultusunda hangi konuda yeteneği ya da ilgisi varsa veya hastalık öncesinde uğraştığı bir alan varsa, burada bu kaybettiği yetenekleri halk eğitim merkezinden gelen öğretmenler yardımıyla canlandırmaya çalışıyoruz. Çalışma hayatına atılabilmeleri için ön hazırlık yapıyoruz'' dedi.

 

''Gezici ekip hizmeti uygulamaktayız''

Türkiye'de ilk defa uygulanan gezici hizmet ekibine de sahip olduklarını belirten Uz. Dr. Ensari, merkezde çalışan 5 hemşire 2 psikologla birlikte her gün, Bolu merkez ve ilçelerine giden ev ziyaretleri yapan bir ekibin olduğunu anlattı. Ensari, tedaviye direnç göstererek merkeze gelmek istemeyen hastaları evlerinde ziyaret eden ekibin, hastaları ve aileleri merkez hakkında bilgilendirerek, toplum sağlık merkezine gelmeleri için ikna etmeye çalıştığını dile getirdi. Şimdiye kadar 504 ev ziyareti yaptıklarını ifade eden Ensari, 217 hastanın da tedaviyi kabul ederek merkeze geldiğini söyledi. Ensari, hastaların merkeze gelemedikleri zaman belediyeden sağlanan bir servisle sabahları evlerine en yakın adresten alınarak merkeze getirilen akşama kadar merkezde rehabilitasyon çalışmalarına katılan hastalara öğlen yemeği verilerek, gün bitiminde belediyenin servisi ile evlerine bırakıldıklarını aktardı. Tedavi olan hastalara iş imkânının da sağlanması gerektiğini vurgulayan Ensari, ''Merkezimizde tedavi olan hastalarımızın, tekrar topluma kazandırılması için iş yeri ve fabrika sahiplerine büyük işler düşmekte. Fabrikalarda çalıştırılması gereken engelli kontenjanlarından ayrı olarak ruhsal özürlülere de yer ayrılmasını istiyoruz ki rehabilitasyon sürecini tamamlamış hastalarımıza, 'Sen iyileştin çalışabilirsin diyebilelim.' Hastalarımızın, fabrikalarda takipçisi de biz oluruz. Atölyelerde üretilebilecek ürünler varsa hastalarımız bunları üretebilir. Topluma tekrar kazandırılabilmeleri için toplumdan destek istiyoruz'' diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.