
Devlet isterse tüketici daha ucuza piliç eti yiyebilir
Kuruluşunun 30.yılı nedeniyle Büyük Abant Otelinde basın mensuplarıyla bir araya gelen Beypiliç A.Ş Genel Müdürü Sait Koca dünyanın en pahalı enerjisi ile üretim yaptıklarını söyleyerek; “Hammadde...
Kuruluşunun 30.yılı nedeniyle Büyük Abant Otelinde basın mensuplarıyla bir araya gelen Beypiliç A.Ş Genel Müdürü Sait Koca dünyanın en pahalı enerjisi ile üretim yaptıklarını söyleyerek; “Hammadde fiyatlarındaki artışın dünya fiyatlarının çok üzerinde olması da iyi üretim teknikleri ile sağladığımız başarıyı önemli oranda etkilemektedir. Bu iki sorun çözülürse halkımız çok daha uygun fiyatla piliç eti tüketebilir” diye konuştu. Poşetli olarak satılan piliç etinin çıkış fiyatının 3,56 TL olmasına karşın, perakende satış fiyatının 6,34 TL olduğunu söyleyen Koca; “KDV’nin düşürülmesi, perakendeci kar marjının geriye çekilmesi ile tüketici daha ucuza piliç eti yeme olanağına kavuşacaktır.”dedi.
Beyaz et sektörünün önemli firmalarından Beypiliç kuruluşunun 30.yılı nedeniyle Büyük Abant Otelinde bir basın toplantısı düzenledi. Beypiliç A.Ş Genel Müdürü Sait Koca, firma olarak kaliteye büyük önem verdiklerini belirterek, şirketin bugünlere gelmesinde kalite konusundaki kararlılıklarının önemli bir rolü olduğunu söyledi. Dünyadaki tavuk üretimiyle ilgili bilgi veren Koca, 2000-2009 yılları arasında dünyada piliç eti üretiminin yüzde 37, Türkiye'de ise yüzde 89 artış gösterdiğini dile getirerek, ''Türkiye, kırmızı et üretiminde ortaya çıkan açığı piliç etiyle karşılanmıştır. Eğer piliç eti üretimi artmasaydı Türk insanı bugün karşı karşıya kaldığı ithal etle çok yıllar önce tanışacaktı'' dedi. Koca, Avrupa Birliği'nde 2010 yılında kişi başına düşen piliç eti tüketiminin 17,7, Türkiye'de ise 18,1 kilogram olduğuna dikkati çekerek ''Üretimimiz şu anda günlük ortalama 300 bin adet piliç kesimi yapılarak sürdürülmektedir. Haftada 6 gün kesim yapılmaktadır. Temmuz ayında bu rakam günde 350 bin âdete çıkacaktır. 2011 yılı için planlanan yatırım tutarı 31,5 milyon dolardır. Daha sonraki yıllarda da yatırım artarak sürecektir. 2012 yılındaki yatırımın 100 milyon TL, diğer bir deyişle 57 milyon dolar olacağını söyleyebiliriz. Damızlık kümesleri yatırımları aksatılmadan sürdürülecektir. Her yıl 150 bin anaçlık yatırım yapılacaktır. Bu yıl yeniden yetiştirme kümesleri yatırımlarına başlanacaktır. 2011 yılı için 300 bin civciv, daha sonraki yıllar için ise 1,5 milyon civciv kapasiteli yetiştirme kümesleri yatırımları gerçekleştirilecektir. 2011 yılında yumurta üretimiyle ilgili yatırımlarımız da başlayacaktır. Birinci aşamada 2 milyon adet yumurta üretimi gerçekleştirecek bir yatırım planlanmıştır. Bu kapasite önümüzdeki 5-6 yıl içerisinde 6 milyon adete çıkarılacaktır. Yumurta tavukçuluğunda uygulayacağımız entegrasyon modeliyle pazara sunacağımız yumurta miktarı 10 milyonu bulacaktır. Önümüzdeki yıllarda piliç etinde olduğu yumurtada da Türkiye'nin önde gelen firmalarından birisi olacağız.'' Dedi.
Tavuk Gübresiyle Elektrik Üretilecek
Maksibet style="font-family: arial,helvetica,sans-serif;">Beypiliç A.Ş Genel Müdürü Sait Koca, yatırımlara bağlı olarak ortaya çıkacak gübre sorununa da değinerek, ''Bu konuda da birkaç firmayla görüşmelerimiz sürüyor. Çıkacak gübreleri çevreyi hiç rahatsız etmeden enerjiye çevireceğiz. Bu projede yaklaşık 6 MW'lık enerji üretimini planlıyoruz. Böylece yenilenebilir enerji üretimi konusundaki çabalara da önemli bir katkımız olacaktır. Kesimhane bünyesinde 8,5 MW'lık termik-kojenerasyon tesisi kurulması da planlanmış olup, makine siparişleri verilmiştir'' diye konuştu. Yumurta üretimine bağlı olarak 2012 yılından itibaren, yumurtacı damızlık kümesleri yatırımına da başlayacaklarını kaydeden Koca, bu yatırımla hem kendi kümesleri için tavuk üreteceklerini hem de entegre çalışacak kümeslerin ihtiyacını karşılayacaklarını bildirdi. Koca, gelecek yıl saatte 24 bin adet kesim yapacak yeni bir kesimhanenin de yatırım planlarında olduğunu belirterek, ''Bu tesis 2013 yılında üretime alınacaktır. Bunun anlamı, Beypiliç haftada 9 milyon adet piliç kesebilir duruma gelecektir'' dedi.
''İhracatta Irak Birinci Sırada”
Koca, piliç eti ihracatında Irak'ın birinci ülke konumuna geldiğini ifade ederek,''Piliç eti ihracatındaki artışta Irak'a yapılan ihracat, en önemli rolü oynamıştır. 2010 yılının sonlarından itibaren İran'a da ihracat başlamıştır. İran'a yapılan ihracatın da her geçen gün artarak süreceği beklenmektedir. Beypiliç olarak biz de, bu ay itibariyle İran'a ihracatı başlatmış bulunuyoruz. Sektörün büyüme hedefleri göz önünde bulundurulduğunda Irak ve İran'ın yanına yeni pazarların eklenmesi zorunluluktur. “dedi. Avrupa Birliği'ne ihracat konusunda her türlü alt yapı oluşturduklarını gerekli tüm prosedürleri tamamladıklarını da sözlerine ekleyen Koca; " AB tarafından yapılan denetlemeler olumlu geçmiş olmasına rağmen, AB'nin uyguladığı bürokratik engeller nedeniyle Türkiye'nin ihracat yapması geciktiriliyor. Suudi Arabistan'a ihracat için de çalışma başlatıldı. Ön görüşmeler tamamlandı. Nisan ayı içerisinde bir heyet gelecek ve denetlemelerde bulunacak. Birkaç ay içerisinde Suudi Arabistan'a da ihracat yapabilir duruma geleceğimizi umuyoruz. Suudi Arabistan Rusya'ya göre çok daha önemli bir pazar. Rusya kendi üretimini artırarak her geçen gün ithalatını azaltmayı hedefliyor. Oysa Suudi Arabistan'da piliç eti üretimi artmıyor. Tüketim arttığı için de ithalatı sürekli yükseliyor. Suudi Arabistan pazarına giriş için devletin yanımızda olması, büyük önem arz ediyor. Suudi Arabistan'la ilgili diğer bir sorunumuz da, pazarın küçük gramajlı piliç talep etmesi. Bunu da ikili ilişkiler ve ürün portföyümüzde yapacağımız değişikliklerle aşmayı planlıyoruz. Hedefimiz, Suudi Arabistan'a yapılacak ihracatı 2012 yılından itibaren en az Irak seviyesine çıkarmaktır.'' Diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.