Emeklilik sistemi sil baştan yenileniyor! İşte yapılması planlanan 3 yenilik… Erken emeklilik, prim desteği…

Emeklilik sistemi sil baştan yenileniyor! İşte yapılması planlanan 3 yenilik… Erken emeklilik, prim desteği…

Ekim ayının gelmesiyle birlikte Türkiye'nin odağı Meclis'in açılmasına ve ikinci torba yasanın görüşülmesine çevrildi. Bu tasarı, içerdiği çok sayıda önemli düzenleme nedeniyle heyecanla bekleniyor.

Ekim ayında Meclis'in açılmasıyla birlikte emeklilik sisteminde önemli değişikliklerin yapılmasını bekleniyor. Bu yeni düzenlemeler, SSK ve Bağ-Kur primlerinin eşitlenmesi, kadınlara devlet tarafından yapılan ödemeler için yaş şartı ve çifte emeklilikle ilgili önlemler gibi çeşitli konuları ele almayı amaçlıyor.

Bu değişikliklerin ayrıntıları Meclis görüşmeleri sırasında etraflıca tartışılacak ve kamuoyuna açıklanacaktır. Kuşkusuz bu değişiklikler emeklilik sisteminde önemli bir dönüşüme işaret ediyor. Şimdi bu değişikliklerin tüm ayrıntılarına ve emeklilere neler getireceğine bakalım.

BÜYÜK REFORMLAR YOLDA

0x0-emeklilik-sistemi-sil-bastan-1999-2000-2008-arasi-sigortalilar-icin-tablo-tazelendi-49-50-54-yas-prim-tablosu-1685177941626.jpg

2023 Genel Seçimlerinin ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik sisteminde hareketli günler yaşanıyor. Temmuz ayında asgari ücrete yapılan zam, 1. Torba Yasa'nın yürürlüğe girmesi, emekliler ve memurlar için yapılan düzenlemelerin ardından 2023 Toplu Sözleşme Süreci'nin tamamlanması, yeni emeklilik sistemi için reform çalışmalarının başlangıcı oldu.

Yaklaşık 6 milyonu aşkın memur ve emeklinin yanı sıra sosyal destek ödemesi alan 2,4 milyon vatandaşı doğrudan etkileyen toplu sözleşme zammına göre şu düzenlemeler yapılacak: Enflasyon farkı hariç olmak üzere 2024 yılı Ocak dönemi için yüzde 15, Temmuz dönemi için ise yüzde 10 zam yapılacak. Ayrıca, 2025 yılı Ocak dönemi için yüzde 6, Temmuz dönemi için ise yüzde 5 oranında artış yapılacaktır.

YENİ DÜZENLEMELERLE ATILACAK 3 ADIM

Devlet memurları ve memur emeklilerine ilişkin toplu sözleşme görüşmelerinin sonuçlanmasının ardından Meclis, yeni ve kapsamlı bir kanun çıkaracaktır. Bu kanunun, Aile ve Gençlik Bankası'nın kurulmasının yanı sıra emekli maaşlarına ilişkin reformları da kapsaması beklenmektedir.

Emeklilik reformunun ilk adımlarından biri Bağ-Kur üyelerine odaklanacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, küçük esnaf ve çiftçiler de dahil olmak üzere 1 milyon Bağ-Kur'lunun prim şartını 9.000 günden 7.200 güne indirmek için gerekli tedbirleri alacaktır. Ayrıca, emeklilik sistemi ev kadınları ve annelerin yararlanacağı bir reforma tabi tutulacaktır. Önerilen model, ev kadınlarının isteğe bağlı sigorta primlerinin üçte birinin devlet tarafından karşılanmasını içermekte olup, bunun TBMM'ye sunulacak bir yasa tasarısı ile hayata geçirilmesi planlanmaktadır.

Buna ek olarak, Türkiye birkaç yıldır Orta Vadeli Program'a (OVP) dahil edilen ikinci bir emeklilik düzenlemesini tartışmaktadır. Tamamlayıcı emeklilik (TES) olarak bilinen bu sistem, ikinci kademe emeklilik aylığı olarak hizmet verecektir. Otomatik Katılımlı BES, ikinci emeklilik sisteminin uygulanmasıyla birlikte daha da geliştirilecektir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.