
Türkiye standardının üstünde oldu
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) İş Gücü Piyasası Araştırması Bolu İli Sonuç Raporu açıklandı. Rapora göre ilimiz 2021 yılında pandemi döneminde açık işyeri açısından Türkiye ortalamasının üstünde olduğu tespit edildi.
Haber: Esra Ayden
İŞKUR tarafından yapılan araştırmada, Bolu’da 2021 yılı İşgücü Piyasası Araştırması kapsamında 293 işletme için veri derlendi. Bu işletmeler 20 ve daha fazla çalışanı olan işletmeler olup il genelinde toplam 17 sektör araştırma kapsamında yer almakta. Bolu ilinde 20 yaş üstü istihdamlı işletmeler için toplam çalışan sayısı 33.768 olarak tespit edildi. Cinsiyet bazında ise 22.708 çalışan erkeklerden, 11.060 çalışan ise kadınlardan oluştu. Bolu ilinde araştırma kapsamında yer alan işletmelerin içinde, pandemi döneminde işlerinin “azaldığını” veya “çok azaldığını” belirten işletmelerin oranı yüzde 42,8 seviyesinde olduğu belirlendi.
GENELİN ÜZERİNDE
Bolu ilinde açık iş oranı yüzde 1,7 olarak tespit edildi. Türkiye genelinde ise açık iş oranı yüzde 1,3 olup, Bolu ili açık iş oranı bakımından Türkiye ortalamasının üzerinde oldu. Açık iş oranının en yüksek olduğu sektör ise yüzde 7,2 ile Konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri sektörüdür. Açık işlerin meslek gruplarına göre dağılımı incelendiğinde; en fazla açık işin Sanatkarlar ve İlgili İşlerde Çalışanlar meslek grubunda olduğu tespit edilmiş olup bu meslek grubunda araştırma döneminde 346 kişilik açık iş mevcuttur. Bolu ilinde en fazla açık işi olan ikinci meslek grubu; Nitelik Gerektirmeyen Meslekler meslek grubudur. İl genelinde açık işlerin içinde herhangi bir eğitim düzeyi talep edilmeyen açık işlerin payı yüzde 29,0 düzeyindedir.
İMALATTA GÜÇLÜK
Bolu ilinde temininde güçlük çekilen meslekler sektörlere göre incelendiğinde en fazla İmalat sektöründe eleman temininde güçlük çekildiği görülmektedir. Bolu ilinde temininde güçlük çekilen mesleklere bakıldığında ilk sırada Madenci (Genel) mesleğinin yer aldığı görülmektedir. Bu mesleği ise Makineci (Dikiş) mesleği takip etmektedir. Eleman teminde güçlük çekilme nedenlerine bakıldığında ilk sırada “Gerekli mesleki beceriye / niteliğe sahip eleman bulunamaması” yer almaktadır.
BOLU İNANDI
Türkiye genelinde işletmelerin yüzde 13,8’i bir yıl sonrası için istihdamın artacağı yönünde cevap verirken, Bolu ilinde istihdamın artacağını öngören işverenlerin oranı ise yüzde 18,8 seviyesindedir. Öte yandan istihdamın azalacağını düşünen işveren oranı, ülke genelinde 1,6 iken bu oran Bolu ilinde yüzde 2,1 düzeyindedir. İşgücü piyasasının mevcut durumunu görebilmek ve gelecek dönem eğilimlerini öngörerek veriye dayalı sağlıklı kararlar almak son derece önemli olup bu ihtiyaçların karşılanması amacıyla İşgücü Piyasası Araştırması Bolu İli 2021 Yılı Sonuç Raporu hazırlanmıştır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.