Bölgede yaklaşık 10 bin dekar arazide çeltik ekimi yapılacak. Bolu Kıbrısçık gibi Tosya’da da çeltik üretimi uzun bir geçmişe sahip. İlçede 1926 yılında Türkiye'nin ilk çeltik fabrikası kuruldu.
Türkiye’nin çeltiği (Pirinci) Batı Karadeniz’den


Bolu Kıbrısçık pirinci, özellikle "Sarıkılçık" türüyle meşhurdur ve coğrafi işaret tescilli bir ürün. Tosya’da bu tür pirinç ekimi de yapılacak. Bölgedeki tarlalar, Ilgaz Dağları'ndan süzülerek gelen kar sularıyla sulanıyor.

"Sarıkılçık"ın yanı sıra "Yaşar", "Maratelli" ve "Osmancık" gibi çeşitli pirinç türleri de yetiştirilecek. Nisan ayı itibarıyla başlayan hazırlıklar sonucunda çeltik üretimi için tarlalar "tava" denilen bölümlere ayrıldı.

Çiftçiler, su verme işleminden sonra traktörle tarlaları düzleştirerek tohum atımına hazır hale getirdi. Çeltiğin bakımı, ilaçlama ve gübreleme gibi işlemlerle hasada kadar devam sürekli devam ediyor. Yaklaşık 4 aylık bir bakım ve yetiştirme sürecinin ardından çeltik hasat edilmeye başlıyor.

Çiftçilik yapan İlhan Demirci, çeltik ekim çalışmalarının başladığını belirtti. Tarlaların hazırlığı için geçen yıl kalan sapların temizlendiğini ve ardından sürülüp gübrelendiğini söyleyen Demirci, şu anda çeltik ekimi için tava adı verilen bölgelerde keşan yapıldığını ifade etti. Demirci, 30 yıldır çiftçilik yaptığını ve havaların çeltik üretimi için önemli olduğunu vurguladı.

Başka bir çiftçi olan Ali Uzun ise 68 yaşında olduğunu ve çocukluğundan beri çeltik üretimi yaptığını söyledi. Uzun, tarlayı hazırladıktan sonra tohum atımına geçtiklerini ve yaklaşık 60 dekar arazide çeltik üreteceklerini vurguladı.










