Bu bitkinin kilosu 250 bin lira ve sadece Batı Karadeniz’de yetişiyor

Dünyanın en değerli baharatı olan safran, Batı Karadeniz'in incisi Safranbolu'da hızla yayılıyor. UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Safranbolu, safranın yetiştiriciliğiyle de adından sıkça söz ettiriyor.

Bu bitkinin kilosu 250 bin lira ve sadece Batı Karadeniz’de yetişiyor
Bu bitkinin kilosu 250 bin lira ve sadece Batı Karadeniz’de yetişiyor
+8
Haber albümü için resme tıklayın

Safran, sıradışı bir özelliğiyle dikkat çekiyor: Ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya dönüştürebiliyor. Bu özelliği ile "dünyanın en pahalı baharatı" unvanını hak ediyor. Bu yıl, Safranbolu'da safran ekim alanları büyüyor. Özellikle Şaban Saymaz gibi bölgenin öncü çiftçileri, ekim alanlarını genişleterek safran üretimine ağırlık veriyor. Saymaz, daha önce 2,5 dönüm alanda safran ekimi yaparken, bu alandan elde ettiği 2 ton safran soğanı ile bu yıl ekim alanını 11 dönüme çıkardı. Hedefinin bu yıl 1 kilogram safran olduğunu belirten Saymaz, "Önümüzdeki yıl bu miktarı 3 kilograma çıkarmayı planlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Safranın kilosunun bu yıl 250 bin TL'ye ulaşması, bölge çiftçileri için büyük bir heyecan kaynağı. Ancak üretimdeki zorlukları da göz ardı etmemek gerek. Saymaz, "İşçilik maliyetleri oldukça yüksek. Kaliteli işçi bulmak da bir o kadar zor. Ancak Safranbolu'nun eşsiz safranının kalitesi, tüm zorluklara değer." dedi.

Dünya genelinde safran fiyatlarını belirleyen birçok faktör bulunsa da, Safranbolu safranının kalitesi tartışılmaz. Saymaz, "İran safranını bile geride bırakan Safranbolu safranı, kalitesiyle dünyanın dört bir yanında aranılan bir ürün." şeklinde konuştu.

09 Ağu 2023 - 17:00 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Olay Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Olay hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Olay editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Olay değil haberi geçen ajanstır.