
Mazot ve Gübredeki vergiyi kaldırın yeter!
Ziraat mühendisleri odası Bolu şubesi tarafından Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı salonunda düzenlenen “Gelecek için Tarım, Sorunlar-Olanaklar” isimli konferansta konuşan CHP Parti Meclisi üyesi Doç. Dr. Gökhan...
Ziraat mühendisleri odası Bolu şubesi tarafından Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı salonunda düzenlenen “Gelecek için Tarım, Sorunlar-Olanaklar” isimli konferansta konuşan CHP Parti Meclisi üyesi Doç. Dr. Gökhan Günaydın Türkiye’de adil bir vergi sisteminin olmadığını vurgulayarak; “Her yıl dünyanın en zenginleri listesine Türkiye’den çok sayıda işadamı giriyor. Eğer hükümet bunlardan alması gereken vergileri alsa mazota ve gübreye bu kadar zam yapmak zorunda kalmazdı. Bu yüzden ‘Doğrudan vergi’ sistemine geçilmesi ve Mazot ve gübre üzerindeki vergilerin acilen kaldırılması gerekiyor” dedi.
AİBÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğr. Üyesi ve CHP Parti Meclisi üyesi Doç. Dr. Gökhan Günaydın “Gelecek için Tarım, Sorunlar-Olanaklar” başlıklı konferansta Bolulular ile bir araya geldi. Geçmişte avcılık ve toplayıcılık yaparak yaşayan insanoğlunun daha sonra hayvanları evcilleştirdiğini ve tarımsal faaliyetlere ağırlık verdiğini söyleyen Günaydın; “Anadolu Coğrafyası dünyada tarımın ilk yapıldığı yerdir. Dünyadaki 8 Gen’in 3’ü Anadolu’da bulunmaktadır. Bu yüzden Türkiye çok büyük bir tarım potansiyeline sahiptir” dedi. Türkiye’nin Ortadoğu’nun en zengin su potansiyeline sahip olan ülkelerinden biri olduğuna dikkat çeken Günaydın;”2010 yılında bir tarım ülkesi olmakla övünen Türkiye 20 Katrilyon üzerindeki bir rakamı ithalat için harcadı. Çiftçiye destek olarak ise 5 kat trilyon verildi. İstatistikler “Türk İşçisi hükümet tarafından destekleniyor “sözünü yalanlıyor.”dedi.
Avrupa’da bir insanın yılda 75 kg et tüketmesine rağmen Türkiye’de yaşayan bir insanın yılda 7 kilo et tükettiğine işaret eden Doç. Dr. Gökhan Günaydın;”Bu İthalat faturası nüfus arttığında çok daha fazla olacak.” Şeklinde konuştu. Türkiye’nin 2010 yılında 113 milyar dolar ihracat yaptığını ve bunun iyi bir rakam olduğunu vurgulayan Günaydın; “Ama aynı yılı 187 milyar dolar ithalat rakamıyla kapattık. Aradaki Cari açık çok ciddi boyutlara ulaşmış, hükümette bunu borçlanarak kapatmaya çalışıyor” biçiminde konuştu. Türkiye’nin 2010 yılında ödediği faiz tutarının 50 Katrilyon olduğunu neredeyse her bir yıla 1 Katrilyon(1 Milyar lira) düştüğünü söyleyen Günaydın;”Bu yüzden ekonomiyi üreten bir noktaya çekmeliyiz. Bir ülke dış borca bu kadar bağımlı olursa onun düdüğünü de çalmak zorunda kalır. Örneğin Türkiye’de son 9 yılda buğday ithalatı yüksek rakamlara ulaştı. Oysa Türkiye’de buğdayın yetişmediği il yok. Un üretmekle övünüyoruz ama dışardan gelen buğdayı un haline getirmenin adına ne kadar üretim diyebiliriz?”dedi. Tarımsal üretimin iki tane girdisinin olduğunu da sözlerine ekleyen Günaydın; “Bunlar mazot ve gübredir.2002 yılında 1 lira olan mazot bugün 3 lira 35 kuruş olmuştur. Son dönemde Tunus ve Libya’da yaşanan olayları göz önüne alırsak bunu 3 lira’ya çekebiliriz. Peki, köylümüz mazota verdiği her 3 liranın 1.800 tl’sinin vergi olarak kendisinden tahsil edildiğini biliyor mu? Yani hükümet her yıl üreticiye yaptığı desteklemeyi mazota yaptığı zamlarla kat kat geri alıyor. Fiyat makası her geçen gün daha da fazla çiftçimizi sıkıştırıyor” diye konuştu. Türkiye’de çiftçilere ve köylülere yapılacak olan en büyük desteklemenin Mazot ve gübre üzerindeki vergileri kaldırmaktan geçtiğini de sözlerine ekleyen Günaydın; “Türkiye mazot ve gübre üzerinden alması gereken vergileri başka kanallarla tahsil edebilir. Biz buna ‘Doğrudan vergi’ yöntemi diyoruz. Bu sistemde çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınır. Şimdi dünyanın en zengin listesine Türkiye’den çok sayıda işadamı giriyor. Eğer hükümet bunlardan alması gereken vergileri alsa mazota ve gübreye bu kadar zam yapmak zorunda kalmazdı. Bu yüzden vergi diliminde bir sistem değişikliği kaçınılmaz görünüyor” biçiminde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.