
Başa bela yaz zatürresi
Prof. Dr. Şevket Özkaya, artan sıcaklıkların ve klima kullanımının yol açtığı yaz zatürresi hakkında bilgilendirme yapıyor. Legionella bakterisinin klima sularında üremesi, bu zatürreye sebep olabilir. Bu nedenle klima temizliğine önem vermek gerekmektedi
Türkiye genelinde sıcak ve nemli bir yaz mevsiminin beklendiği ve klima kullanımının artacağı düşünüldüğünde, evlerde ve işyerlerinde açılan klimalar ve havalandırmalar, halk arasında "zatürre" olarak bilinen pnömoniye yol açmaktadır. Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, grip gibi hastalıkların kış aylarında daha yaygın olduğunu ancak bu tip zatürrenin yaz aylarında daha sık görüldüğüne dikkat çekmektedir.
Prof. Dr. Şevket Özkaya, insanların klima sularında üreyen "Legionella" bakterisi nedeniyle yaz zatürresine yakalanabileceklerini ve kış aylarına göre çok daha fazla vaka ile karşılaştıklarını belirtmektedir. Klima zatürresinin özellikle kronik rahatsızlığı olan kişilerde ölümcül olabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Özkaya, önemli uyarılarda bulunmaktadır. Özkaya, "Klimaların havalandırılmasıyla birlikte insanlar, akciğerlerine 'lejyoner' bakterilerini aldıklarında 'klima pnömonisi' veya 'yaz zatürresi' olarak adlandırdığımız hastalığa yakalanabilirler. Bu durumun özellikle kronik astım, KOAH ve kanser hastalarında ölümcül sonuçlar doğurabileceğini bilmekteyiz" demektedir.
Özellikle klimaların düzenli ve iyi bir şekilde temizlenmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Özkaya, klima zatürresinin grip gibi belirgin olmadığını ifade etmektedir. Hafif soğuk algınlığı belirtileri arasında eklem ağrıları, ateş, halsizlik ve ishal gibi durumların yer aldığı için hastalığın hemen fark edilmeyebileceğini belirtmektedir. Özellikle kronik hastalığı olan kişilerde bu durumun hayati sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekmektedir. Ani ısı değişikliklerine, örneğin sıcaktan soğuya ve klimalara uzun süre maruz kalmakla ilişkili semptomların, korona virüsü ile karışabileceğini söylemektedir. Prof. Dr. Özkaya, vatandaşları kapalı alanlarda kendilerine dikkat etmeleri konusunda uyarırken, klima ayarlarını 22 derecenin altına düşürmemelerini ve bu ısı değişimlerine uzun süre maruz kalmamalarını önermektedir."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.