Cilt Kuruluğuyla Mücadele: Dr. Turgay Bereket'ten Öneriler

Cilt Kuruluğuyla Mücadele: Dr. Turgay Bereket'ten Öneriler

Cilt kuruluğuyla başa çıkmak için Dr. Turgay Bereket'ten önemli öneriler! Kaşıntı ve kurulukla mücadele için doğru adımları öğrenin.

Kış Aylarında Sık Görülüyor

Eskişehir Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi'nin cildiye uzmanı Dr. Turgay Bereket, cilt kuruluğu hakkında önemli bilgiler verdi. Cilt kuruluğu, epidermis adı verilen cildin en dış tabakasının yeterli suya sahip olmaması nedeniyle ortaya çıkan bir cilt sorunudur. Bu rahatsızlık, erkeklerde ve kadınlarda eşit oranda görülürken, yaşlı bireylerde daha sık karşılaşılır. Dr. Bereket, cilt kuruluğunun en fazla elleri, dirsekleri ve dudakları etkilediğini vurguladı.

1-002.jpg

Cilt Kuruluğunun Nedenleri ve Belirtileri

Dr. Bereket, cilt kuruluğunun birçok nedeni olduğunu açıkladı. Bunlar arasında hava koşullarının, cildin kurumasına neden olan kış aylarında cilt sıcaklık ve nem seviyelerinin düşmesi, cilt kuruluğunu artırabilir. Ayrıca, kalorifer, odun sobası gibi ısınma yöntemleri ve klorlu havuzlar da cildin kurumasına etki edebilir. Sert sabunlar, deterjanlar ve kimyasal ürünlerin kullanımı da cilt kuruluğuna yol açabilir. Ayrıca, yetersiz sıvı alımı ve bazı cilt hastalıkları da cilt kuruluğuna eğilimi artırabilir.

Cilt kuruluğu belirtileri yaşa, genel sağlık durumuna, yaşanılan bölgeye ve nedenlere bağlı olarak farklılık gösterebilir. Ancak yaygın belirtiler arasında ciltte gerginlik hissi, pütürlü görünüm, kaşıntı, soyulma, ince çizgiler, çatlama, kızarıklık ve döküntüler bulunur. Dr. Bereket, doktora başvurmanız gereken durumları da sıraladı. Özellikle cilt kuruluğu yakınması devam ediyorsa, kızarıklık varsa, kaşıntı şiddetliyse, açık yara geliştiyse veya soyulma geniş alanlarda ise profesyonel yardım alınmalıdır.

aw038180-01.jpg

Şiddetli Kaşıntıdan Kaçınmak İçin Öneriler

Dr. Bereket, cilt kuruluğuyla sık karşılaşılan şiddetli kaşıntıya karşı bazı önemli önerilerde bulundu. İlk olarak, banyo suyunun ılık olması ve kısa sürmesi gerektiğini belirtti. Banyoda sert olmayan "syndet" ürünlerinin kullanılması ve kese veya lif gibi tahriş edici ürünlerden kaçınılması önemlidir. Banyo sonrası cildin nazikçe kurulanması ve nemlendirici ürünlerin kullanılması da önerilenler arasındadır. Ayrıca, cilt kuruluğuna eğilimli kişilerin pamuklu giysilere öncelik vermesi ve düşük nemli ortamlardan kaçınması önerilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.