Çocuğunuzda konuşma geciktiyse…

Çocuğunuzda konuşma geciktiyse…

Düzce Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Meltem Küçükdağ, çocuklarda konuşma gecikmesi hakkında önemli bilgiler verdi.

Dr. Meltem Küçükdağ, Düzce Üniversitesi Hastanesi'nde Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı bünyesinde hasta kabul etmeye başladı. Konuşma bozukluklarının günümüzde çocuklar arasında yaygın olduğunu belirten Küçükdağ, çocukların dil gelişiminin doğumdan itibaren başladığını ve beyin, sinir sistemi, işitme, gırtlak ve ağız yapılarının gelişmesi gerektiğini söyledi.

Küçükdağ, anne ve babalara konuşma gecikmesi durumunda ne zaman uzmana başvurulması gerektiği konusunda bilgi verdi. Bebeklerin kendilerini ağlama yoluyla ifade ettiğini ve daha sonra basit sesler üretmeye başladıklarını belirten Küçükdağ, 6-9 ay arasında babıldamaya başladıklarını ve 12. aydan itibaren tek kelimeler kullanmaya başladıklarını ifade etti. Eğer çocuk 12-15. aylara kadar babıldamıyor, 18. aya kadar basit yönergeleri anlamıyor, 2 yaşına kadar konuşmuyor veya 3-4 yaşlarında zorlanarak konuşuyorsa, ayrıntılı bir değerlendirme için uzmana başvurulması gerektiğini belirtti.

Gecikmiş konuşma bozukluğunu, aşama ve tür olarak değişebilen bir dil ve konuşma güçlüğü olarak tanımlayan Küçükdağ, belirtilerin kişiden kişiye farklılık gösterebileceğini söyledi. Ağız ve çene bölgelerinde işlevsel problemler, sınırlı sözcük dağarcığı, cümle kurma zorluğu, düşüncelerini ifade etmede zorlanma gibi yaygın belirtiler olduğunu aktardı.

aw906391-01.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.