Kadınlarda en sık rahim kanseri gülüyor

Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı olan Prof. Dr. Mehmet Mutlu Meydanlı, Rahim kanseri için Haziran ayının farkındalık ayı olduğunu belirterek, kadınlarda sık görülen dördüncü kanser türü olduğunu vurguladı.

İhlas Haber Ajansı
İhlas Haber Ajansı Tüm Haberleri
Kadınlarda en sık rahim kanseri gülüyor
Haber albümü için resme tıklayın

Prof. Dr. Meydanlı, rahim kanseriyle ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Rahim kanseri için özel bir tarama yöntemi bulunmasa da, hastalık genellikle menopoz sonrası dönemde kanama şikayetiyle kendini gösterir. Menopoz sonrası dönemde meydana gelen kanamalar önemlidir çünkü bu şikayetin altında rahim kanseri olma ihtimali yüzde 10'dur. Özellikle obez kadınlar, 52 yaşına gelmelerine rağmen adet görmeye devam eden kadınlar ve polikistik over sendromu öyküsü bulunan kadınlar risk altındadır. Ayrıca, annesinde veya kız kardeşlerinde rahim, yumurtalık veya meme kanseri öyküsü bulunan kadınlar da ailevi geçiş açısından riskli grupta yer alır. Rahim kanseri şüphesi olan bir hastada, tanı koymak için rahmin iç tabakasından bir biyopsi alınmalı ve bu materyal mikroskop altında patolojik olarak incelenmelidir. Rahim kanseri tanısı biyopsi ile konulur. Tanı konulduktan sonra cerrahi müdahale mutlaka bir jinekolojik kanser cerrahı, yani jinekolojik onkoloji cerrahisi uzmanı tarafından yapılmalıdır."

Prof. Dr. Meydanlı, kadınların rahim kanserinden korunması için farkındalığın artırılması ve bilinçlenmelerinin önemli olduğunu vurguladı. Her kadının ve özellikle menopoz sonrası dönemdeki kadınların yılda bir kez jinekolojik muayene olmaları gerektiğini belirtti ve rahim kanserinin tedavi edilebilir bir kanser olduğunu sözlerine ekledi. Ayrıca, normal vücut ağırlığının korunması ve obeziteden kaçınılmasının önemli olduğunu ifade etti.

Kadınlarda en sık rahim kanseri gülüyor

# tedavi

03 Haz 2023 - 04:00 - Sağlık

Mahreç  İhlas Haber Ajansı


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Olay Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Olay hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Olay editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Olay değil haberi geçen ajanstır.