Uzmanlardan yol hipnozu uyarısı
2023-2024 eğitim öğretim yılı tatilinin bitişine az bir zaman kala, yola çıkacak vatandaşlara uzmanlar önemli uyarılarda bulunuyor. Özellikle uzun süre araç kullanan sürücülerin risk altında olduğu ‘yol hipnozu’ durumu, trafik kazalarını tetikleyebilir. İ
Yol Hipnozuna karşı önlem alınmalı
İleri Sürüş Uzmanı Ramazan Ceylan, TÜİK verilerine göre 2021 yılında trafik kazalarının yüzde 87,1'ini sürücü hatası olarak belirtiyor. Uzun yolculuklar sırasında sürücülerin en büyük risklerinden biri olan 'yol hipnozu', sürücülerin dikkatini dağıtarak kazalara yol açabilir. Ceylan, sürücülerin dinlenerek yola çıkmalarının bu riski azaltabileceğini vurguluyor.
Uzun Yolda mola şart
Uzun süre araç kullanan sürücüler için mola önerisini yineleyen Ceylan, 4 buçuk saatte bir 45 dakika mola verilmesi gerektiğini ifade ediyor. Özellikle ticari araç sürücülerine 1 buçuk saatte bir 15 dakika mola verme önerisinde bulunuyor.
Beyin sisi riski ve vitamin eksikliği
Medicana Sağlık Grubu Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Faik İlik, bazı vitamin ve mineral eksikliklerinin yolculuk sırasında beyin sisi oluşumuna neden olabileceğini belirtiyor. Beyin sisi, sürücülerin konsantrasyonunu bozarak kazalara sebep olabilir. İlik, eksik vitaminlerin tamamlanmasının önemine değinerek, Akdeniz diyetinin bu eksiklikleri gidermede yardımcı olabileceğini vurguluyor.
Stres ve yorgunluk beyin sisini tetikleyebilir
Dr. İlik, uzun süreli stresin, fazla çalışmanın veya aşırı yorgunluğun da beyin sisine yol açabileceğine dikkat çekiyor. Özellikle uzun süre aynı işe odaklanmak veya araba kullanmak, beyin sisinin oluşumunu hızlandırabilir.
Sonuç olarak, yola çıkmadan önce ve yolculuk sırasında dikkat edilmesi gereken faktörler hakkında bilinçlenmek, trafik kazalarını önlemede büyük bir adım olacaktır. Uzun yolculuklar öncesi dinlenmek, mola vermek ve vitamin/mineral eksikliklerini gidermek kazalara karşı korunmamıza yardımcı olabilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.