Şimdiki gençler Harika

Şimdiki gençler Harika

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği 3.sınıf öğrencileri, sosyal proje geliştirme dersi kapsamında, huzurevinde bir proje gerçekleştirdiler.   AİBÜ Öğrencileri ve Huzurevi yetkilileri...

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği 3.sınıf öğrencileri, sosyal proje geliştirme dersi kapsamında, huzurevinde bir proje gerçekleştirdiler.

 

AİBÜ Öğrencileri ve Huzurevi yetkilileri ders hocası Doç. Dr. Cemal Avcı önderliğinde, yaşlı bireylerin yaşa bağlı unutkanlık düzeylerini belirlemek, unutkanlık varsa günlük hayatına etkilerini belirlemek amacıyla planlanmış tanımlayıcı bir çalışma başlattılar. Haftalık düzenli periyotlarda yaşlılarla sohbet eden öğrenciler ilk ve son hafta olmak üzere iki test uyguladılar. Belirlenen sürenin sonunda yaşlıların her hafta sorulara verdiği cevaplardan yola çıkarak unutkanlık düzeyi normalin üzerinde olan yaşlı bireyleri bir rapor halinde huzurevi yönetimine sundular. Yaşlılar da bu tür ziyaretlerin kendilerini sevindirdiğini kaydetti. Öğrencilerle vakit geçirmekten büyük keyif duyduklarını belirten yaşlılar, ilgiyle yapılan sohbetlerin onlara huzur ve yaşama sevinci verdiğini kaydettiler. Öğrencilerse yapılan sohbetlerde herkesin farklı bir hayat hikâyesi olduğu ve yaşama dair çıkarılacak çok ders olduğunu kaydettiler.

 

Demans nedir?

Demans 65 yaşının üstünde olan insanların yaklaşık %15'inde görülür. Hastalığın görülme sıklığı yaşla doğru orantılı olarak artmaktadır. 80'li yaşlarda her iki yaşlıdan birinde demans görülmektedir. Özellikle yakın hafızası zayıflar ve yapılan sohbetler, çarşıdan alması gereken şeyler gibi günlük işleri unutmaya başlar. Fakat her unutkanlık bir demans belirtisi değildir. Örneğin anneniz pişirdiği pastayı size ikram etmeyi unutursa bu unutkanlıktır. Fakat pastayı pişirdiğini unutursa ortada ciddi bir problem var demektir. Günlük hayatta olabilecek bu tarz bir-iki olay sizi endişelendirmemelidir ancak unutkanlık olaylarında artan bir eğilim varsa bir hekime başvurmak doğru olur. Hafıza problemleri hastalar ve yakınları tarafından sıklıkla yaslanmanın doğal bir sonucu olarak düşünülmekte, bu sebeple erken evreleri gözden kaçabilmektedir. Herhangi bir sebeple başvuran yaslı hastalarda kognitif fonksiyonun sorgulanması demansın erken evrede yakalanması icin önemlidir.Demans kronik beyin hastalıkları veya ensefalopati sonucu gelişen kognitif ve davranışsal

bozuklukları içeren bir klinik tablodur. Demans sendromları beynin progresif dejeneratif

hastalıkları ve vaskuler hastalıklar sonucu oluşmaktadır. Ayırıcı tanıda ise travma, hipoksi ve

metabolik sebeplerden oluşan kronik ensefalopati göz önünde bulundurulmalıdır.

Demans kognitif fonksiyon bozukluğunun en ileri safhasıdır. Demans değerlendirmesi ve tanısı guclukler iceren bir konudur. Teshis icin, hastanın onceki durumuna gore hafıza fonksiyonundaki kayba ek olarak, en az bir kognitif fonksiyonunda bozukluk olması ve bu durumun hastanın gunluk hayatını etkiliyor olması gerekir.         

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.