
Nizamettin Yıldırım
Sorun Mülteci Sorunu Olmaktan Çıktı
Mülteciler konusu yine gündemde. Belediye Başkanımız Sayın Tanju Özcan abartılı bir çıkışla yine gündeme oturdu. Mültecileri göndermek için belediye hizmetlerine 10 kat zam yapacağını açıkladı.
Başkanın tepkisi halkın hislerine tercüman oldu. Sosyal medyada destek mesajları yağıyor.
Olayı körükleyen Afganistan’dan gelen kaçak göçmenler. O kadar mesafeyi ve o kadar ülkeyi geçerek sen gel Türkiye’de konakla. Zaten Suriye’den gelen milyonlarca göçmene tepki varken bir de Afgan göçmen istilasına uğrayacak.
Suriye’de garip bir durum var. Türkiye haklı olarak müdahil oldu. 35 km güvenli bölge şeridi istiyordu, bunu ABD nin direnmesine karşı gerçekleştiremedi. Türkiye Esad’ı devirmek için ABD ile hemfikir ancak Esad’ı destekleyen Rusya ile müttefik.
Türkiye güney sınırlarının güvenliği için endişe ederken ABD Suriye’deki pkk varlığını her türlü silahla destekleyip bir ordu kuruyor. Gelecekteki Kürt devleti için denize çıkış yolu hazırlanıyor.
Bunun için bu bölgelerdeki halk Türkiye’ye göç ettirildi ve maalesef Türkiye buna engel olamıyor. Bu bölgeleri ele geçiren pkk özerk yönetimlerle bölgeyi sahiplenecek ve buraya geri dönüşler mümkün olmayacak. Kayıtlı 3,5 milyon Suriyeli göçmen de başımıza kalacak.
Görüldüğü gibi olay basitçe ensar-muhacir edebiyatınıçoktan aşıyor. Halk da bu durumun bilincinde.
Mülteciler konusunu iki yıl önce araştırdık.21 ilde 1802 kişi ye sorduk. Halkın %90 ından fazlası mültecilere yapılan yardımların kesilmesini ve ülkelerine geri gönderilmesini istiyor.
Çok çarpıcı bir soru sormuştuk, “oturduğunuz apartmanda komşularınızın yarısı mülteci olsa ne yapardınız”. Verilen cevaplar şöyle
Başka bir yere taşınırdım % 29,2
Beni ilgilendirmez derdim % 2,6
Apartmandan ayrılmaya zorlardım % 37,2
Çaresiz katlanırdım % 21,6
Bana zararının olmayacağını düşünüyorum % 7,8
Fikrim yok % 1,5
Bu sonuçlar iki yıl öncesine ait olmasına rağmen azalmadı arttı. Burada toplumsal barışı etkileyebilecek işaretler var. Halkın %37 si zor kullanabileceğini söylüyor. Halk artık bıkkın bezgin. Bir tarafta virüs belası, ekonomik zorluklar, reel gelirlerindeki büyük oranlı kayıplar bütün bunların tetikleyicisi olabilir.
Mülteci olayına destek olanların sesi fazla çıkıyor görünse de gerçekte için için kaynıyor. Anket sonucuna bakarsak, bir çok konuda kararsız ya da fikrim yok cevabı yüksek iken bu araştırmada %1,5 gibi çok küçük bir oran. Bu da halkın kayıtsız kalmadığını gösteriyor.
Hatay Kilis gibi illerde göçmen nüfusu yerli nüfusunu geçmiş durumda. Hatay 1939 da oylamayla anavatana katıldı unutmayalım.
Halkın sabrını ve sadakatini baki gören siyasiler, tehlike giderek büyüyor, mülteci sorunu terör sorununun da önüne geçmek üzere. Allah korusun, bir kargaşada bu gruplar acaba nasıl davranır? Ne kadar güvenebiliriz?
Hiçbir ülke bu kadar kalabalık mülteciyi uzun süre barındıramaz. Siyasi kaygıları bırakıp bir an önce sorunun çözümüne odaklanmalı. Tek yolu bu.
*İlgili araştırmanın tam metni www.alparastirma.com adresinden görülebilir.