Yanlış olmasına rağmen  Mezar taşına dokunulmayacak

Yanlış olmasına rağmen Mezar taşına dokunulmayacak

Bolu’da her yıl binlerce kişinin ziyaret edip dualar ettiği, dileklerde bulunduğu Hayreddin-i Tokadi'nin türbesinde isim karışıklığı yaşanıyor. Bursa velilerinden olan Tokad-i Hayreddin ile Bolu'da yaşayan şeyh Hayreddin-i Tokadi'nin...

Bolu’da her yıl binlerce kişinin ziyaret edip dualar ettiği, dileklerde bulunduğu Hayreddin-i Tokadi'nin türbesinde isim karışıklığı yaşanıyor. Bursa velilerinden olan Tokad-i Hayreddin ile Bolu'da yaşayan şeyh Hayreddin-i Tokadi'nin isimlerinin karıştırılması sonucu mezar taşından yön levhalarına kadar her yerde yanlış isim olan "Tokadi Hayreddin" kullanılıyor. İlmi Araştırmalar Hayreddin-i Tokadi Hazretleri Vakfı Başkanı Musa Okur, yanlış tabelaları düzelteceklerini, yanlış olmasına rağmen mezar taşına dokunmayacaklarını söyledi.

D-100 Karayolu Abant sapağı yakınlarında bulunan Hayreddin-i Tokadi'nin türbesinde isim yanlışlığı yaşanıyor.
Bursa'da yaşayan Tokad-i Hayreddin Efendi ile Bolu'da yaşayan Hayreddin-i Tokadi'nin karıştırılması sonucu türbede isim konusunda yaşanan yanlışlık her yere yansıyor. Yön levhalarında "Tokadi Hayrettin", "Tokad-i Hayreddin" gibi ifadeler yazarken, mezar taşında ise "Tokadi Hayreddin" yazısı dikkat çekiyor. Bursa velilerinden olan ve 1608 yılında vefat eden Tokad-i Hayreddin Ahmed Paşa Fenari Camii yanına defnedilirken, Hayreddin-i Tokadi'nin ise kaynaklara göre 1510'lu yıllarda Bolu'da yaşadığı düşünülüyor. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin 1921 ile 1925 yılları arasındaki kayıtları derleyerek hazırladığı Bolu Livası Salnamesi'nde doğru isme yer verilerek, "Hayreddin-i Tokadi: Pir-i tarikat-ı Halveti Şabân-ı Veli'nin şeyhi olup kasabaya bir buçuk mesafede medfûndur" ifadelerine yer veriliyor. İlmi Araştırmalar Hayreddini Tokadi Hazretleri Vakfı Başkanı emekli doktor Musa Okur, 1963 yılında etrafı taşlarla çevrili mezarları açan ekipte bulunduğunu belirterek, "İçeride sapsarı, tertemiz bir ceset. Fakat iskeletin enteresan tarafı, sağ elini başının altına koyması. İslam’daki yatış şekli bellidir. Mübarek demek ki ölümünden sonra elini alıp başının altına koydu. Çünkü peygamber efendimizin yatışı öyledir. Bunu yaşamayan birisi görse, anlatsa, belki acaba dersin ama ben bunu yaşadım. Önce mescit yapıldı, sonra oradaki iki katlı bina yapıldı. Mezarların etrafının çevrilmesi de 1990 yılından sonra yapıldı. Bizim Bolu onun ismini kendine göre ayarlamış. Yanlış tabelaları silip düzelteceğiz. Sonuçta gerçek ortaya çıksın. Literatürdeki adı, Osmanlı arşivlerindeki adı Hayreddin-i Tokadi. Ne zaman olsa yanlış düzeltilmeli" dedi.Musa Okur yanlış olmasına rağmen mezar taşını ise merhumu rahatsız etmemek için değiştirmeyeceklerini ifade etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.