Evinizde böyle bir koku varsa hemen terk edin! Hayati tehlikeniz bulunuyor olabilir

Evinizde böyle bir koku varsa hemen terk edin! Hayati tehlikeniz bulunuyor olabilir

Geçtiğimiz günlerde yaşanan iki büyükşehirdeki doğalgaz patlamaları sonrası herkes tedirgin oldu. Yaşanılan bu iki acı olay sonrası vatandaşlar doğalgaz kullanmaya korkar oldu. Doğalgaz kullanırken nelere dikkat edilmeli? Doğalgaz kaçağı olduğunu nasıl anlarız? Tüm hepsini cevabı ve detayları haberimizde…

Son günler ardı ardına yaşanan doğalgaz patlamaları sonrası vatandaş doğalgaz kullanımı hakkında detaylı bilgi edinmek için merak edip araştırmaya başladı. Kış aylarının da gelmesi ile beraber artık daha aktif hale gelecek doğalgaz kullanımı için hangi hususları bilmemiz gerekiyor. İşte detaylar….

banka

EVDEKİ BOMBA: ÇÜRÜK SARIMSAK KOKUSU DOĞAL GAZIN HABERCİSİ!

İstanbul ve Ankara'da yaşanan doğalgaz patlamalarının ardından aboneleri uyaran uzmanlar, Alo 187 doğalgaz boru hattına haber verilmesini ve çürük sarımsak kokusuna benzer koku tespit edilmesi halinde ortamın derhal havalandırılmasını istiyor.

DOĞAL GAZ PATLAMALARINI ÖNLEMEK İÇİN UZMAN TAVSİYELERİ

Yetkililer, doğalgaz patlamalarının yaşanmaması için tesisatın yetkisiz ve yetkisiz kişilerin müdahalesine maruz bırakılmaması gerektiği, montaj sırasında pencerelere açılan menfezlerin kesinlikle kapatılmaması gerektiği uyarısında bulunarak, herhangi bir sorun yaşanması durumunda derhal 187'nin aranması istendi

GAZ KAÇAKLARI YÜZDE 90 OCAK DEĞİŞİMLERİNDEN KAYNAKLANIYOR

İstanbul ve Ankara'da yaşanan doğalgaz patlamalarının ardından uzmanlar aboneleri uyardı. Uzmanlar, gaz sızıntılarının yüzde 90'ının fırınların değiştirilmesinden kaynaklandığını belirterek, özellikle proje onaylandıktan sonra tesislerin yerlerinin değiştirilmemesi gerektiğini söylüyor.

DOĞAL GAZIN HABERCİSİ: ÇÜRÜK SARIMSAK KOKUSU

İGDAŞ yetkilisi, doğalgaz bulunan bölgelerde çürük sarımsağa benzer bir koku oluşması durumunda Alo 187 doğalgaz hattının aranması ve sayaç vanasının kapatılarak ortamın havalandırılması gerektiğini söyledi.

GAZ KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

MMO İstanbul Şube Başkan Yardımcısı Seyfettin Avcı, tesislerin bulunduğu alanlarda pencere havalandırmalarının asla kapatılmaması gerektiği uyarısında bulunarak, sürekli havalandırılan alanlarda gaz sızıntısı durumunda bile patlama meydana gelmeyeceğini vurguladı.

 İGDAŞ Makina Mühendisi Zeynep Eda Bayram ise doğalgazın doğru yere konulduğu takdirde güvenilir bir yakıt olduğunu belirterek, “Gazı işletmeye almadan önce çürük sarımsak kokusuna benzer bir koku duyduk. Evde çürük sarımsak kokusu alırsak öncelikle sayaç vanasını kapatacağız. Ortamı havalandıracağız. Elektrik kıvılcımı oluşturabilecek nesnelere kesinlikle dokunmayın. "Telefonlar, kibritler, prizler gibi" dedi.

YETKİSİZ KİŞİLERİN MÜDAHALE ETMEMESİ GEREKİYOR

İGDAŞ'ın kontrol tedbirlerini aldıktan sonra doğalgazı açtığı tesislere yetkisiz kişiler tarafından müdahale edilmeyeceğini belirten Bayram, şunları ekledi: “Bizden sonra bu tesise kesinlikle yetkisiz kişilerin müdahalesi yapılmayacaktır. "Değişiklik yapılmak isteniyorsa bunun yetkisiz kişiler aracılığıyla değil, İGDAŞ'ın yetkilendirdiği şirketler aracılığıyla yapılması gerekiyor" dedi. Makine Mühendisi Çağlar Bal da şunları söyledi: “Gaz sızıntılarının yüzde 90’ı fırın değişiminden kaynaklanıyor. Bir evden diğerine taşınan insanlar, mutfağını alıp başka bir eve taşırken kendi başlarına bağlantı kurmak veya nakliye şirketlerini kullanmak isterler. “Bunu yaptıklarında gaz sızıntısı meydana geliyor” diye açıkladı.

MENFEZLERİ KAPATMAYIN

Makina Mühendisleri Odası (MMO) İstanbul Şubesi Başkan Yardımcısı Seyfettin Avcı, doğalgaz tesislerinin bulunduğu alanların havalandırılması gerektiğini söyledi. Avcı, uyarıları şöyle sıralıyor: “Patlama yaşanmaması için doğal gaz kullandığımız alanların havalandırılması gerekiyor. Tesisat yapılırken camlara takılan menfezlerin mutlaka açık olması gerekiyor. Kışın bu menfezler soğuk geliyor diye kapatılır. Asla öyle bir şey yapmamak gerekiyor.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.