Pirinçler böceklendiyse sakın çöpe atmayın! Bu yöntemle kolayca temizleyebilirsiniz

Pirinçler böceklendiyse sakın çöpe atmayın! Bu yöntemle kolayca temizleyebilirsiniz

Başta pilav olmak üzere birçok yemekte kullanılan pirinç, yanlış yöntemlerle saklandığında ve nemli yerlerde tutulduğunda böceklenme sorunuyla karşılaşabilir. Peki böceklenmiş pirinç nasıl temizlenir? İşte detaylar…

Pirinç, Türk mutfağında, Uzakdoğu mutfağında kadar olmasa da oldukça yaygın şekilde kullanılır. Birçok yemekte yer alan pirinç, doğru koşullarda muhafaza edildiğinde oldukça dayanıklı ve uzun ömürlü bir gıda ürünüdür. Karbonhidrat deposu olan pirincin yanlış saklanması ve genellikle nemli yerlerde tutulması, böceklenme sorununa neden olabilir. Ancak böceklendiğini fark ettiğiniz pirinci hemen çöpe atmanıza gerek yok.

Pirinçlerin içerisinde genellikle böceklenme sorunu sonrasında içinde irili ufaklı siyah canlılar görülür. Bu durum aslında çoğu kişi için kabustur. Pirincin bulunduğu paket, poşet ya da saklama kaplarının içerisinde yer alan siyah ve küçük bu canlılar, hareket ediyor gibi görünür. Bit olarak da bilinen bu canlılar pirinç, buğday biti ya da un böceği olarak da bilinir. Bu tür canlılar genellikle ürün içerisinde önceden yer alan larvalardan çıkan böceklerdir. Peki bu böcekler nasıl temizlenir? İşte detaylar…

BÖCEKLENEN PİRİNÇ NASIL TEMİZLENİR?

pirinc-28-agustos-ic-foto.webp

Böceklenen bakliyat ürünlerinin iyice temizlenmesi ve böceklerin de içerisinden tek tek ayıklanması gerekir. Böceklenen pirinçten bu canlıları temizlemek için de birkaç diş sarımsak kullanılması ve bu sarımsakların pirinçle iyice karışması gerekir. Sarımsak kokusu, pirinçteki böceklerin uzaklaşmasını sağlar ve ayıklama işleminden sonra da pirinçler su dolu bir kabın içinde bekletilmelidir. Su yüzeyine çıkan taneleri çöpe atmanız gerekir. Zira böcek biti, pirinçlerin içini oyar ve içine yumurtalarını bırakır. Bu nedenle hafifleyen pirinç taneleri de suyun üzerine çıkar.

BAKLİYATLAR NASIL SAKLANMALI?

Bütün bakliyatlar için en iyi muhafaza yöntemi, bir bez torba içinde saklamaktır. Bakliyatların cam kavanoz içerisinde muhafaza edilmesi tavsiye edilmez. Zira bez torbalar rutubet oluşmasını ve küfü engeller. Saklama ortamı ayrıca 18 derece kadar olmalıdır ve bu alanların hava alması, güneş ışığından uzak olması ve karanlık bir ortam olması gerekir. Bu uygun ortam sağlandığında bakliyatların böceklenmesi de büyük oranda önlenir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.